ПРОПАСТ ДОБОЈСКЕ ПРИВРЕДЕ: Одустају и турски инвеститори!

Љ. ЂУРИЋ

среда, 10. 04. 2019. у 13:15

ПРОПАСТ ДОБОЈСКЕ ПРИВРЕДЕ: Одустају и турски инвеститори!

Фото Љ. Ђ.

Приватизација предузећа у протекле две деценије донела потпуни крах добојској привреди. Нове газде махом распродавале имовину. Радници без отпремнина и стажа

ПОВЛАЧЕЊЕ турског инвеститора и напуштање Фабрике рафинираног уља "Биоил" у Которском, угасило је наду мештана овог насеља да ће Турци надоместити престанак рада Фабрике намештаја "Ентеријер".

Без посла је остало 60 запослених, који су радили у пробној производњи, а Которанима су Турци оставили и стрепњу да би их "заборављених" 20 тона хексана у случају цурења и запаљења могло једноставно спржити!

Бојазан да ће бити изиграни имају и мештани Шеварлија, јер готово четири године "Бенкос група" из далеког Азербејџана гради фабрику у том месту, шест километара удаљеном од Добоја, у бившој касарни ЈНА.

Када је у јуну 2014. године положен камен темељац најављено је да ће градња трајати највише 24 месеца, инвеститори су обећали улагање од 35 милиона марака и запошљавање 300 радника. Нова фабрика преузела је бренд на овим просторима некад познате Фабрике прехрамбених производа и сокова "Босанка".

Иначе, две деценије приватизације државних предузећа у РС до сада су донеле потпуну пропаст добојској привреди, а некада позната предузећа више не постоје.

Од добро познатих и успешних предузећа, као што су "Фризер", "Украс", "Занатпром", "Крњинпут", "Модекс", "Радник", "Омником", "Нискоградња" Металомомтажа", "Избор", ЖГП, "Месопромет", РК "Београд", "Добојпромет", "Промет", "Шипад", "Просвјета", "Дуван", "Пољоремонт", "Добојпројект", "Развитак", "Ентеријер" или "Домарк", сада није остало ни име и сва су редом угашена. Од некадашњих 12 земљорадничких задруга остала је и како-тако ради једино ЗЗ "Боснакоп".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Добој "дужан" још 19 станова!


Престала је производња и у најпознатијим добојским предузећима "Трудбенику", Творници нисконапонске опреме, "Хемопродукту" и "Босанки". Остали су, али са новим, страним газдама, Рудник лигнита Станари, Рудник кречњака и они се једино могу сврстати у групу успешних.

ОДУСТАЛИ Турци напустили фабрику уља у Которском

Осим државе, јер су предузећа купована углавном за стару девизну штедњу, односно за папире, цех приватизације су платили и радници у приватизованим предузећима. Од некадашњих, пре приватизације 5.500 радника, сада их је остало, према последњим званичним подацима, мање од хиљаду. Велики број њих је само формално на бироу рада, наравно, без претходних отпремнина за изгубљени посао. Они у познијим годинама немају ни довољно радног стажа за пензионисање и принуђени су да чекају 65 година живота, како би са минималних 15 година стажа отишли у какву-такву пензију.АЗЕРБЕЈЏАН ТРАЖИ НОВИ РОК

ЗА кашњење у градњи фабрике инвеститор из Азербејџана окривио је поремећај на тржишту нафте, од које, како су истакли, та земља базира своју економију, па и улагања.

Правни заступник инвеститора Суад Суљић се недавно састао са челницима Добоја у склопу преговора о наставку градње фабрике и одређивању нових рокова за завршетак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације