Тестирање из математике и српског језика у наредна два дана

Д.Л.

08. 04. 2019. у 20:26

Тестирање из математике и српског језика у наредна два дана

Фото М. Анђела

Више од 9.500 ученика деветих разреда из 187 основних школа у Републици Српској у наредна два дана ће радити тестове из српског језика и математике ради провере знања стеченог током основног школовања
Више од 9.500 ученика деветих разреда из 187 основних школа у Републици Српској у наредна два дана ће радити тестове из српског језика и математике ради провере знања стеченог током основног школовања.


Ученици у 93 основне школе радиће тестове пробне матуре, док ће мали матуранти из 94 школе бити обухваћени екстерном провером достигнућа.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић рекао је да ће у 93 школе ученици деветих разреда радити тестове пробне мале матуре из српског језика и математике, с тим да ће 5. и 6. јуна у тим школама бити спроведена експериментална мала матура из ова два предмета.

Дамјановић је навео да ће ученици деветих разреда у 94 школе сутра и у среду, 10. априла, имати спољашње вредновање знања.

Он је рекао да се може очекивати да мала матура у свим основним школама буде обавезна школске 2020/21. године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Лаки задаци из математике

- Према Стратегији образовања Републике Српске, следеће године ће бити спроведена експериментална мала матура. Школске 2020/21. године биће обавезна мала матура уведена у девете разреде основних школа из математике и српског језика, навео је Дамјановић.

Он је подсетио да се спољашње вредновање знања ученика деветих разреда спроводи од 2013. године, док је прошле године уведена експериментална мала матура у 21 школи.

- Прве године спољашњим вредновањем достигнућа било је обухваћено 20 школа, а прошле школске године 167 школа, навео је Дамјановић и истакао да су сваке године резултати из математике и српског језика све бољи.

Он је рекао да би следеће седмице могли бити познати резултати спољашњег вредновања знања и пробних тестова мале матуре.


- О резултатима пробних тестова мале матуре нећемо говорити због тога што ће ти исти ђаци 5. и 6. јуна имати експерименталну малу матуру, додао је Дамјановић.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације