Поводом осам векова самосталности Српске православне цркве (СПЦ) коју је 1219. издејствовао Свети Сава, у Музеју Херцеговине у Требињу 6. априла биће отворена изложба Музеја историје Србије посвећена првом српском архиепископу и просветитељу.


Аутор мултимедијалне изложбе "Свети Сава Српски" је музејски саветник Андреј Вујновић.

Како је саопштио организатор, Вујновић се потрудио да кроз архивску грађу, копије фресака и икона, фотографије задужбина и интерактивне мапе Савиних путовања и документарне емисије о средњовијековним споменицима чији је Свети Сава ктитор, представи најзначајнију личност српске историје и културе, приближи његов световни и духовни пут, осветли значај који је имао и који има и данас.

Републички секретаријат за вере Републике Српске организовао је да ова мултимедијална изложба дође у Републику Српске, а послије Требиња биће постављена у Бањалуци, Бијељини и Источном Сарајеву.

Поводом обележавања 800 година самосталности Српске православне цркве, на Благовести, у недељу, 7. априла, у манастиру Житомислић код Мостара, биће отворен музеј у којем ће бити изложена вредна манастирска ризница.


Прочитајте још: Требиње: Аматери играју као бардови


У музејској поставци налази се педесетак икона из периода од 16. до 18. вијека - дела српских, итало-критских и руских аутора. Реч је о збирци уметнина и икона међу три највеће у БиХ.


Изложба о Светом Сави , фото М.Анђела


Осим икона, манастир поседује и шест веома вредних књига, од којих су пет рукописне, а најстарија датира из 14. вијека.

У музеју ће бити постављена и збирка сребрних предмета за црквену употребу из 17. вијека.

Аутори поставке Музеја Житомислић су историчарка уметности Љиља Шево и музејска саветница Дијана Егић.

Свечаност у Житомислићу почиње светом литургијом коју ће у 9.00 епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

Музеј ће у 12 часова отворити директор Републичког секретаријата за вере Републике Српске Драган Давидовић.Изложба о Светом Сави , фото М.Анђела


Секретаријат је финансирао изградњу Музеја у Житомислићу, а у току године, по Програму обележавања 800 година аутокефалности који је усвојила Влада РС, планирано је отварање укупно пет музеја Српске православне цркве.

Манастир Житомислић саграђен је 1566. године и задужбина је породице Милорадовић.

У последњем рату је до темеља порушен и миниран, а обновљен је 2005. године, када га је освештао српски патријарх Павле.