СРПСКИ повратници у село Ортијеш код Мостара, већ три године воде битку са босанскохерцеговачким институцијама да траса планираног ауто-пута Мостар Југ-Буна-Коридор 5Ц, не прође кроз њихова имања, од којих живе. Међутим, надлежни из градске управе Мостар почели су већ да означавају будућу трасу на њиховим имањима, што је, како кажу повратници, порука за Србе да немају шта да траже на својим вековним огњиштима.

Вујадин Берберовић, први је Србин који се вратио у Мостар и ускоро ће бити 21 година како живи и обнавља своје имање. Он заједно са својим комшијама и рођацима упорно упозорава да за Србе у Ортијешу живота више нема уколико им се одузме земља за градњу ауто-пута, а обележавање трасе кроз његов виноград, које је почело пре пар дана, порука је да немају шта да траже на својој земљи.

- Ово што се сада ради је у ствари покушај стварања лажне слике, како то мора бити тако, да нема другог решења, и да смо присиљени да прихватимо одлуку да директно кроз нашу земљу пролази ауто-пут. Међутим, ми знамо да то није тако и нећемо одустати, нема те цене јер, ако нам се то деси немамо шта да тражимо ни у Ортијешу, нити у Граду Мостару - рекао је Берберовић.

Прочитајте још - Коридор угрожава српски живаљ: Пут кроз српска имања!

Срби у Ортијешу обновили су своје винограде и стекли услове да живе само од свога рада, јер су, како кажу, свесни да за њих другог посла нема.

- Постали смо економски независни што је веома важно, јер тешко да неко од нас може добити посао на подручју Града Мостара и Федерације БиХ. Ово управо сматрамо као атак и етничко чишћење овог малог броја Срба, којих је сваког дана све мање - додао је Вујадин.

Његов рођак Грујо Берберовић огорчен је на представнике градске власти у Мостару, који су ушли на његово имање и без било какве дозволе почели да означавају планирану трасу.

Грујо Берберовић Фото Д. Цураћ

Он истиче да као правник добро познаје законе и своја права, а када је особу која је надгледала радове упитао на основу чега то раде, уместо одговора добио је позив из полиције.

- Позвали су ме из полиције и рекли да су ме пријавили за ометање. Кога ја то ометам на својој земљи? Забили су ми кочеве у земљу, огњиште и срце. Пре 11 година покојни брат и ја подигли смо виноград, могли смо кућу да направимо, крв проливали и зној да се заврши, а сада када смо дошли у период да убиремо плодове, дошли су да нам кажу да нисмо добродошли. Пре скоро 30 година све су нам попалили, гробове превртали, а сада нам побијају коце у огњишта. Докле више људи? - пита се Грујо Берберовић.

ДРУГИ ПОКУШАЈ ИСЕЉАВАЊА

БЕРБЕРОВИЋИ, којима ће заузети земљу за изградњу нове саобраћајнице, кажу да планирана траса са њихове земље пролази директно кроз аеродром Мостар, који је војна имовина, и као такав не може да се користи за изградњу ауто-пута.

Они кажу да нису против тога да се гради модерна саобраћајница, али како тврде, очигледно је да се ради о покушају њиховог другог исељавања са вековних огњишта.