Галијашевић: Параџемату код Цазина ислам само параван

Tанјуг

понедељак, 01. 04. 2019. у 15:41

Галијашевић: Параџемату код Цазина ислам само параван

Фото А. Станковић

Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић изјавио је да је параџемат у месту Стијена код Цазина заправо "опасан тоталитарни покрет коме је исламска религија само маска и параван"
БАЊАЛУКА - Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић изјавио је да је параџемат у месту Стијена код Цазина заправо "опасан тоталитарни покрет коме је исламска религија само маска и параван".

Галијашевић, који је 2000. године као начелник општине Маглај био најзаслужнији за измештање 1.500 муџахедина из села у Горњој Бочињи, каже да је проблем са којим се БиХ суочава комбинација "тоталитарне терористичке природе исламизма и неадекватног разумевања и одговора на тај изазов на Западу".

"Гавно оружје њихових циљева је изазивање несигурности, ширење страха и притисак на секуларне европеизиране муслимане. Нажалост, оваква насеља су само показатељ одсуства рационалне и ефикасне безбедносне политике, али и израз фалсификовања природе ислама", истакао је он у изјави за бањалучки портал Вијести.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Галијашевић: Служба за послове са странцима потпуно подбацила

Галијашевић додаје да је с једне стране присутна погрешна теорија ислама као примитивне тоталитарне религије која је извориште тероризма и насиља.

"С друге стране, у питању је самообмањујућа антиимперијалистичка доктрина ислама као реакција на западну политику и културу. Ове теорије су пођеднако погубне за опстанак муслимана у Европи, али и дејтонске државе БиХ", закључио је Галијашевић.

Дневни аваз је објавио да је у Стијени код Цазина све учесталија градња кућа које подижу припадници тамошње селефијске заједнице, те да у овом параџемату ниче нова Маоча.

Исламска заједница у БиХ у фебруару 2016. године је понудила интеграцију такозваним независним "параџематима" или ће забранити њихов рад.

Већ априла те године саопштено је да је од 29 параџемата - седам пристало да се стави под контролу Исламске заједнице, док су 22 то одбија. Међу њима је и параџемат Стијена код Цазина.

Према незваничним подацима највише вехабијских насеља у Федерацији БиХ налазе се на подручју Зенице и Сарајева, али их има и у Жепчу, Завидовићима, Бановићима, Бихаћу, Цазину, Доњем Вакуфу, Горажду, Грачаници, Хаџићима, Какњу, Калесији, Маглају, Сребренику, Тешњу, Травнику, Тузли, Великој Кладуши и Живиницама.

Само у граду Сарајеву постоји више параџемата, а налазе се у насељима Сокоље, Осијек, Бољаков поток, Заклопача, затим у насељу у близини Аеродрома Бутмир, у Улици Хајрудина Шабанија, у селима Бријешће Брдо и Бријешће Брдо, у Доброшевићима у приградском насељу Рајловац, Баре код Ступа на Илиџи, у Касиндолској и Заулицама на Илиџи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације