На Јахорини је отворена Осма научна конференција "Јахорински пословни форум 2019" са међународним учешћем о тржишту и економској политици у контексту европских интеграција, а окупила је 100 учесника из Србије, Хрватске, Македоније, Црне Горе и БиХ.

Декан Економског факултета на Палама Радомир Божић рекао је да "Јахорински пословни форум" окупља економске експерте из региона, те да се рад овог скупа одвија у двије сесије - економија и туризам.


- Тема је „Тржиште, морал и економске политике у свјетлу модернизације економије и друштва“ и тај наслов указује шта је наш циљ. Имамо присутно око 100 аутора укључујући и 60 радова и радове наших студената са другог цилуса. Аутори су са различитих аспекта анализирали и истраживали одређене економске феномене у контексу теме конференције", рекао је Божић на конференцији за новинаре. Божић је додао да су пре конференције направили увид у радове, тако да очекују интересантне одговоре, идеје и предлоге како унапредити економски амбијент у БиХ и земљама региона. Према његовим речима, модернизацију економије и друштва виде као настојање да се смањи јаз у развијености и БиХ и других земаља региона у односу на оно што је њихов циљ, а то је ЕУ.

- За све то нам требају одговарајуће економске политике на макронивоу и одговарајуће пословне политике и стратегије на микронивоу. Ми економисти смо позвани да у свему томе дамо свој допринос, истакао је Божић.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Стево Пашалић рекао је да је "Јахорински пословни форум" једна од важнијих научних конференција, будући да економски развој третира факторе становништва, природне и енергетске ресурсе, капитал, технолошки прогрес и организацију предузетништва.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Србија и Република Српска граде централу

Пашалић је додао да Република Српска има значајне пројектне процесе од којих је сада у фокус стављена демографска обнова у оквиру које су у првом плану одређене економске мере, јер се без економског развоја и продуктивности не може рачунати ни на бољи демографски развој.

Он је нагласио да су економски и демографски развој две кључне компоненте на које се треба концентрисати свака земља, а највећи изазов ставља се пред екомисте.

Професор Економског факултета из Суботице Александар Грубор рекао је да цене рад колега са Економског факултета на Палама, тако да им је драго што су суорганизатори форума који прераста у традицију.

Грубор је додао да је "Јахорински пословни форум" прилика да се сви повезују и заједнички раде на унапређењу економских знања, размене искуства или да служе добробити заједнице у којој живе и раде.

Организатор научне конференције је Економски факултет Пале Универзитета у Источном Сарајеву, а суорганизатори економски факултети из Подгорице, Скопља и Суботице и Факултет за менаџмент и туризам у Врњачкој бањи Универзитета у Крагујевцу.