СУДЕЋИ по речима новог министра здравства и социјалне заштитне у Влади Републике Српске Алена Шеранића, ускоро неће доћи до промене правилника о оснивању и функционисању породилишта, што значи да и даље остаје катанац на дервентском породилишту, док је под упитником даљи рад оног у Прњавору.

- Правилник је јасно рекао какви су услови за успостављање ванболничких породилишта. Уколико дервентско и прњаворско породилиште испуне те услове, министарство неће имати проблема да изда решења о њиховом функционисању - категоричан је био Шеранић у Дервенти, где је разговарао са директорима републичких установа социјалне заштите о њиховом унапређењу и новом начину финансирања.

Породилиште у Дервенти затворено је од 1. новембра због реновирања са циљем да испуни услове предвиђене правилником, док породилиште у Прњавору није ни прекидало са радом у нади да ће ново министарство донети нови, флексибилнији правилник о оснивању и функционисању породилишта у Српској.

Прочитајте још - По сваку цену бране породилишта

И у Прњавору и у Дервенти тврде да су, за разлику од опреме и операционих сала, непремостив проблем кадрови, тачније анестезиолози, чији је ангажман неопходан по новом правилнику.

- Неопходан нам је бар један стално запослени анестезиолог како бисмо, по новом правилнику, имали бар минималне услове. Анестезиолога свуда фали, не само код нас, него за њима вапи наше окружење и читава Западна Европа - каже директор Дома здравља у Дервенти Мирко Шаран.

Шаран каже да ће дервентско породилиште и даље бити затворено, јер он није спреман на било какав ризик, "ни по труднице, ни по особље које ту ради".

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш каже да у овој општини не намеравају да ставе катанац на породилиште у коме бебе и даље долазе на свет, као и у протеклих 120 година његовог постојања.

Министар Шеранић у Дервенти


НЕОПХОДНА ПОДРШКА МИНИСТАРСТВА

ДАРКО Томаш, начелник Општине Прњавор, сматра да су технички услови за опстанак породилишта решива ствар, али да је неопходно пет година за школовање одговарајућег кадра.

- С обзиром на то да породилиште функционише дуже од једног века, нема разлога да се сада диктирају услови, који се реално не могу испунити. У супротном, очекујемо помоћ ресорног министарства да нам обезбеди кадар - хирурге и анастезиологе. Није решење у пооштравању мера, па да се труднице порађају у Хитној или возилима на путу до Бањалуке - категоричан је Томаш.