У Републици Српској у овој години пријављено је да је само једна особа оболела од морбила, док је у Кантону Сарајево проглашена епидемија, где је од почетка године пријављено 113 оболелих.

Институт за јавно здравство РС свакодневно прати појаву и кретање заразних болести како на подручју РС, тако и на подручју Федерације БиХ.

Прочитајте још: Први пацијенти у болници "Србија"

Такође, надлежни у РС су упутили дописе домовима здравља, приватним амбулантама породичне медицине и приватним педијатријским амбулантама у вези са јачањем мера за спречавање ширења морбила.

- Морбили су врло заразна вирусна болест, која се преноси капљичним путем. Пад квалитета колективног имунитета и пораст броја осетљивих особа представљају претњу од поновног епидемијског јављања болести – саопштено је из Института за јавно здравство РС.

Обухват вакцинацијом против морбила, рубеле и паротитиса (МРП) последњих година у РС био је нижи од неопходних 95 одсто. За 2018. годину износио је 83,4 одсто, за 2017. годину 83 одсто, а за 2016. годину 74 одсто.

- Неопходно је интензивирати мере за спречавање ширења болести. Поштовање календара имунизације представља проритет, без којег није могуће постићи адекватну заштиту деце у периоду када су најосјетљивија на инфекцију као и на компликације инфекције, нити је могуће остварити квалитетан колективни имунитет и спречити потенцијалне епидемије – поручили су из Института за јавно здравство РС.