Еуроблиц: Директор РАК-а се меша у посао Конкуренцијског савета БиХ

Новости Онлине

19. 03. 2019. у 09:54

Еуроблиц: Директор РАК-а се меша у посао Конкуренцијског савета БиХ

Предраг Ковач
Фото: Независне

Генерални директор Регулаторне агенције за комуникације БиХ Предраг Ковач, оптужио је компанију Мтел за монопол над комуникацијским тржиштем, а без доказа у виду анализе тржишта, пише "Еуроблиц"
Генерални директор Регулаторне агенције за комуникације БиХ Предраг Ковач, оптужио је компанију Мтел за монопол над комуникацијским тржиштем, а без доказа у виду анализе тржишта, пише "Еуроблиц".

“По сазнањима која ми у РАК-у имамо, Телерад из Бијељине и Блиц нет из Бањалуке су у власништву Мтела, док је на једној од сједница Конкуренцијског савета одбијен захтев Мтела да купи Елта кабел Бањалука”, изјавио је у Сарајеву 10. марта генерални директор РАК-а, у друштву председавајућег Савета министара у техничком мандату Дениса Звиздића.

Након новинарских питања, прича је била на фону спекулација појединих медија како Телеком Србија преко Мтела купује мање операторе у БиХ, ствара монопол и осим финансијског, наводно шири и политички утицај Србије, наводи "Еуроблиц".

“Оно што није добро је изузетни монопол било којег телекомоператера у БиХ и оног тренутка када се анализом тржишта испостави да је неко оператор са значајном тржишном снагом или доминатни оператор на дијелу или целој територији БиХ, према њему се примењују одговарајуће регулаторне мере. Један од задатака РАК-а је да обезбеди много више учесника на тржишту него што их је у овом тренутку. Надам се да неће доћи до такве ситуације, а то је да један од оператора влада делом територије суверено без могућности да крајњи корисници могу да бирају од кога ће куповати услуге”, рекао је Ковач.

У РАК-у нису жељели да кажу на основу којих сазнања је Ковач саопштио да је Конкуренцијски савет одбио понуду Мтела за преузимање Елта кабела. Кажу да је та информација изнесена на основу сазнања Агенције, а не званичне одлуке Конкуренцијског савета БиХ.

На питање да ли је тачно да компанија Мтел има монопол над комуникацијским тржиштем и да ли постоји бојазан да ће Мтел преузимањем мањих кабловских оператора у Републици Српској стећи монопол на тржишту, у Конкуренцијском савету БиХ враћају лоптицу у двориште РАК-а. Кажу да се та агенција бави анализом тржишта комуникација и да они поседују те податке.

Конкуренцијски савет истиче да одлуке доноси искључиво по Закону о конкуренцији БиХ и да се свака од њих може прочитати на њиховом сајту.

У Мтелу признају да су Конкуренцијском савету БиХ упутили писмо намере у вези са преузимањем једног кабловског оператора са седиштем у БиХ, да поступак није окончан, а да су преговори са наведеним кабловским оператором у току.

“Није нам јасно зашто је директор РАК-а на прес конференцији изнио неистините тврдње и упустио се у коментарисање правног процеса који није завршен и за који уопште није надлежан. Ово се може тумачити као намера да се компанији Мтел нанесе штета и наруши углед у ситуацији када легитимно и потпуно транспарентно проводи своју пословну стратегију у складу са законским процедурама. Ко забрањује другима да учине исто? Позивамо директора РАК-а нека објави резултат проведене анализе о малопродајном тржишту аудиовизуелних медијских услуга и садржаја, јер ће та анализа показати све, па и податке о доминантности”, кажу за Еуроблиц у овој компанији.

(Еуроблиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације