Ниче нова болница у Добоју

Љ. ЂУРИЋ

15. 03. 2019. у 07:40

Ниче нова болница у Добоју

Полагање камена темељца у Добоју

Олакшање за 250.000 пацијената из целе добојске регије. Ово ће бити други по величини болнички центар у РС

У Добоју су у четвртак министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић и Ли Кан, директор компаније "Чајна синофарм интернешел корпорејшен", потписали уговор за изградњу и опремање нове болнице по принципу "кључ у руке", чиме би овај град за три године требало да добије савремен и модерно опремљен болнички комплекс за лечење 250.000 пацијената овог града и околних градова регије.

Прочитајте још: Добој: Мештани страхују од хексана

Потписивању уговора у Градској управи Добој присуствовали су и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, премијер РС Радован Вишковић, кинески амбасадор у БиХ Џи Пинг и многобројни гости. Након тога је уприличена свечаност озваничења почетка радова, на којој је Додик положио камен темељац, уградњом временске капсуле у темељ са основним подацима о пројекту.

Сада су све дилеме отклоњене, а последња је на седници Владе РС решавањем недоумице са кинеским партнером "Синофарм" око уговора сачињеног у еврима и паритетом са конвертибилном марком. Сада, након полагања камена темељца почиње градње нове Опште болнице "Свети апостол Лука".

Прочитајте још: Добој: И лишће било за препродају!

Премијер РС Вишковић је најавио да ће влада наставити развијање здравственог сектора, поменувши градњу нове болнице у Фочи и проширење болничких капацитета у Зворнику и Градишци.

Кинески амбасадор Џи Пинг је изразио задовољство што доласком у БиХ присуствује потписивању првог уговора са учешћем кинеских компанија у инвестицијама у БиХ, рекавши да је то и први посао "Синефарма" у овој земљи и улазак на тржиште региона.

САРАДЊА

Кинески амбасадор је нагласио да је након ТЕ Станари ово други по вредности пројекат кинеских градитеља у РС и БиХ.

- Настављамо традиционално добру сарадњу Кине са БиХ, развијамо је у енергетитици, саобраћају, телекомуникацијама и здравству. За овај пројекат у Добоју нас је охрабрио председавајући Председништва БиХ када је пре три године боравио у нашој земљи - рекао је Пинг.

Директор "Синефарма" Ли Кан рекао је да је градња болнице у Добоју петстоти подухват те врсте који њихова компанија реализује.

ДИЈАЛИЗНИ ЦЕНТАР

На локалитету где ће бити изграђен болнички комплекс већ је саграђен Дијализни центар за лечење бубрежних болесника добојске регије. Њега је саградио немачки "Фрезенијус", који је од Владе РС добио концесију на девет година, која је продужена и за наредни период, а по истеку ће се и овај центар прикључити добојској Општој болници.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације