НАРОДНА изрека да кад некога бациш на главу, он би се на ноге дочекао, могла би да се примени на 45-годишњег Рада Вујића, који у породичној кући у србачком селу Ситнеши живи са супругом Славицом (36), синовима Радишом (16) и Синишом (12) и четворогодишњом мезимицом Јаном.

Прочитајте још: Најтраженија буковина, па пелет

Ни он ни супруга Славица, која је дете погинулог борца, нису у радном односу. Она одржава хигијену у појединим приватним објектима, а он је једно време откупљивао млеко по селу, да би потом зарађивао у скромној вулканизерској радњи.

- То ме је натерало да водим рачуна о економичности у сваком погледу. Саградио сам кућу приземницу од 120 квадрата, без иједног степеника, уз чуђење комшија, јер овде има пуно људи који су у иностранству и такмиче се у томе ко ће подићи већу кућу. Сада ме сви хвале, а један старији породични пар који је дошао из Немачке нуди ми да заменимо куће, јер махом борави у сутерену и гаражи - каже Раде.

Прочитајте још: Топло време смањило цену: Кубик огрева јефтинији 25 одсто

Тако је Раде, занимљив човек по много чему, дошао на идеју да кућу загрева на најекономичнији начин и с најјефтинијим горивом.

- Пре две године сам монтирао млин и пресу за прављење пелета од сламе и кукурузовине, а прошле године сам пелет производио од штетне коровске биљке амброзије, које има много по њивама. Али то је кабаста сировина, па сам пред ову зиму дошао на идеју да свој стари кукуруз у клипу самељем у млину и да затим у преси припремим пелет. То се показало фантастичним, јер изванредно гори, ослобађа топлоту и прави мало пепела - каже Раде.

Он додаје да је стари, одбачени и убуђали кукуруз из коша код комшија бесплатно добио и направио пет тона пелета, што је довољно за читаву зиму.


Фото О. Н. Са мезимицом Јаном

Раде каже да му је задовољство када у својој шупи увече укључи млин и машину која прави пелет, јер не мора, као раније, да иде у шуму по дрва, да их довози, реже, а потом слаже и уноси у кућу. Укупни трошкови за читаву зиму износе око 200 КМ, што је пет пута економичније у односу на други огрев и много чистије.

ОСТАО У ЗАВИЧАЈУ

РАДЕ Вујић се умногоме разликује од својих суграђана и по томе што није прихватио да напусти завичај, иако је имао позива да оде у Аустралију, где у Сиднеју има четири стрица и десеторо браће. Пре две године био је један од организатора окупљања шире породице Вујић у Ситнешима, где је дошло 19 рођака из Аустралије и по четворо из Америке и Аустрије.