Едукативни камп у Андрићграду за талентоване средњошколце

Д. Л.

среда, 06. 03. 2019. у 19:28

Едукативни камп у Андрићграду за талентоване средњошколце

Андрићград Фото Д. Карадаревић

Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић рекла је да Министарство просвете и културе већ другу годину организује овај конкурс за средњошколце

У АНДРИЋГРАДУ ће почетком априла бити одржана тродневна едукативна радионица за победнике конкурса ученика средњих школа под називом "Зашто је култура мени важна", договорено је на састанку представника Министарства просвете и културе Републике Српске и начелника општине Вишеград Младена Ђуревића.

Прочитајте још: Милица Ристић студент генерације правног факултета

Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић рекла је да Министарство просвете и културе већ другу годину организује овај конкурс за средњошколце који им омогућава слободу да искажу свој пуни таленат и креативност у различитим областима уметности.

- Оно што је специфично за овај конкурс јесте да награде нису материјалне, него искуствене. Ове године смо одлучили да се обратимо општини Вишеград и њеном руководству, да их замолимо за сарадњу и партнерство када је реч о овом изузетно важном пројекту у смислу развоја публике и културне писмености у заједници и афирмацији талентованих ученика, истакла је Ђаковићева. 


Прочитајте још:Осам вртића у петак почиње програм припреме за школу

Она је захвалила начелнику општине Вишеград на подршци и помоћи, као и партнерству у реализацији овог пројекта.

Ђаковићева је навела да је реч о тродневном кампу гђе ће, у сарадњи са РТРС-ом и Академијом уметности Универзитета у Бањалуци, бити организована едукативна радионица за побједнике међу средњошколцима у свим категоријама у области уметности.

- Радионице ће се снимати на разним локацијама, тако да ће то бити прилика да ђеца науче нешто ново, да стекну нова знања и искуства, нове вештине у уметности и стварању у једној средини која сама по себи одише уметношћу какав је Андрићград, рекла је Ђаковићева.

Начелник општине Младен Ђуревић захвалио је представницима Министарства просвете и културе Републике Српске што су изабрали Вишеград за организацију ове манифестације.

- Кроз ову едукативну радионицу Деца ће моћи да искажу своје креативности и способности. Верујем да ће Вишеград и Вишеграђани бити прави домаћини као што су увек били. Верујем да ће деца, професори и представници Министарства однети најбоље утиске из наше општине, рекао је Ђуревић.

Он је напоменуо да се на састанку разговарало и о другим културним пројектима који се одржавају у Вишеграду, за које општина има велику подршку ресорног министарства.

Министарство просвете и културе Републике Српске, у сарадњи са Републичким педагошким заводом, расписало је у јануару конкурс за подршку ученицима средњих школа у Републици Српској који имају афинитета за уметност под називом "Зашто је култура мени важна?", а који се односи на шест области уметности.

Сви заинтересовани ученици средњих школа били су позвани да доставе своје радове о поимању културе и њене важности у друштвеној заједници у области ликовне, примењене уметности и дизајна, у области фотографије, књижевности, драмске уметности, те филма и музике.