ОПОЗИЦИОНИ посланици у Народној скупштини Републике Српске отворили су у уторак расправу о дипломи министра индустрије, енергетике и рударства Петра Ђокића, кога су оптужили за лажно представљање.

Сипајући оптужбе на Ђокићев рачун, посланици тврде да су у експозеу приликом састава нове Владе РС добили податак да је он завршио Економски факултет у Београду, а не Мегатренд универзитет, како је то навело ресорно министарство.

- Један је Економски факултет у Београду, у Бањалуци, као и у било којем другом граду, а свака друга високошколска установа има другачији назив. Представили сте се да сте завршили Економски факултет у Београду, а нисте. Чињеница је да на сајту Владе РС стоји лажна информација, и чињеница је да сте се лажно представили у експозеу - рекла је посланик ПДП Јелена Тривић.

Прочитајте још - Министра Ђокића "чешља" МУП

Најоштрије критике Ђокићу је упутио посланик СДС Небојша Вукановић, док је посланик ПДП Драшко Станивуковић упозорио да је лажно представљање кривично дело, и да би требало утврдити и кривичну одговорност.

Ђокић сматра да су то лажне и тенденциозне приче створене с циљем да се дискредитују он, Влада РС и Социјалистичке партије. Појаснио је да је он стекао две дипломе, али да никада није желео да се хвали својим личним образовањем.

- Нисте у праву. Диплому сам стекао у Београду. Први чин свог формалног образовања завршио сам пре 28 година, а други пре 18 и све у Београду, само што ви не читати то што пише, већ како ви желите - рекао је Ђокић.

Министар Ђокић каже да се тим поводом више неће оглашавати, а опозиционим посланицима је поручио да могу бескрајно на свакој седници о томе дискутовати, уколико им председавајући то дозволи.

ДОКАЗИ У ИНСТИТУЦИЈАМА

СВЕ што вам је сумњиво можете да тражите од званичних институција РС и ја сам спреман да документацију, коју имам да дам на увид, а на сваком факултету постоји досије у којима се може видети да ли је или није, када и на који начин неко стекао коју врсту образовања - истакао је Петар Ђокић.