Деци која се лече од малигних болести а којих има око 30 на Универзитетском клиничком центру Републике Српске, потребно је више помоћи, посебно кад је реч о доступности лекова, рекла је Дијана Берић, председник Удружења родитеља деце оболеле од малигних болести "Искра".


Члан Удружења "Искра" Марија Бабић, која се пре осам година излечила од леукемије, истакла је значај подршке целог друштва у борби против малигних болести јер је то период неизвесности.

- Жеља ми је да помогнем и пружим подршку свој деци оболелој од малигних болести, као и свим људима, јер треба да знају да то није крај него да има и живота и након болести, рекла је Бабићева.

Она је истакла значај што је сада, у односу на период када се она лечила, доста тога променило, те су терапије доступне и у Бањалуци, па пацијенти не морају путовати у друге државе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ СТУДИЈЕ ПОКАЗУЈУ: Последица НАТО бомбардовања пораст малигних болести код деце

Поводом обележевања Међународног дана деце оболеле од малигних болести - 15. фебруара, Берићева је додала да је неопходно подићи свест целог друштва о потребама породица и деце која се боре са овом опаком болешћу, те да треба деловати системски у решавању проблема.

Depositphotos


Она је појаснила да је доступност лекова слаба, као и у другим системима, јер се ради о малом броју пацијената.

- Тренутно се у УКЦ-у Српске лечи 13 малишана од малигних болести, а услови лечења су прилично добри. Али, не треба на томе стати, него наставити са побољшањем третмана и неге деце, те омогућити доступност лекова за лечење ових болести, као и решити одређене социјалне проблеме ових категорија, рекла је Берићева.

Берићева је истакла значај Родитељске куће у Бањалуци, у којој је тренутно смештено петоро малишана који се лече од малигних болести.

- Тај број се стално мења, а од септембра 2016. године када је Родитељска кућа почела са радом, у њој је боравило око 75 деце, рекла је Берићева.