Волонтерски сервис броји десет хиљада чланова

Д. Л.

понедељак, 11. 02. 2019. у 17:01

Волонтерски сервис броји десет хиљада чланова

Волонтери Фото Драгана Морача

Млади из целе Српске, а највише средњошколци се све више укључују у волонтерске активности
Млади из целе Српске, а највише средњошколци се све више укључују у волонтерске активности.

Они су ти који имају хумане циљеве и они су онај позитивнији и лепши дио Српске. Реч је о волонтерима и Волнтерском сервису РС који се може похвалити да броји 10.000 чланова, међу којима је највише средњошколаца. А оно што охрабрује је податак, да је ангажман волонтера све већи из године у годину.

У стварном животу то значи да млади нису пасивни, како се иначе говори, него да се врло радо у својим заједницама укључују кад је потребна помоћ болеснима, немоћнима или доприносе кроз едукацију и на бројне друге начине.

Један од њих је и Никола Стјепановић из Добоја, који има 22 године, а који је студент Медицинског факултета у Бањалуци. Никола је због свог изузетног рада био запажен и награђен два пута.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Волонтери јачи од поплаве

- Освојио сам награду за посебан допринос развоју волонтирања у Републици Српској 2017. године, а 2018. године награду за волонтера године у Републици Српској, каже Никола.

Светлана Поповић

Како наводи, почео је волонтирати још од гимазијских дана, а тренутно је члан секретаријата Омладинског савјета Републике Српске и АЕГЕЕ-Бањалука (Европски студентски форум), док редовно волонтира и у активностима Омладинског комуникативног центра и Волонтерског сервиса Републике Српске.

- Посебно сам поносан на ућешће у организацији највеће републичке омладинске манифестације, Сусрета младих Републике Српске који су одржани прошле године у Требињу. Велика је част била учествовати и на Светском волонтерском форуму који је окупио волонтере из свих крајева света одржан је у Новембру 2018. године – Ст.Петрбург - Русија, каже наш саговорник.

У Волонтерском сервису наглашавају да су све активности једног волонтера евидентиране у волонтерској књижици која представља лични, волонтерски документ и пружа увид у његово целокупно волонтерско искуство.

- Волонтерски ангажман је од непроцјенљивог значаја за лични развој волонтера и он га чини конкурентнијим на тржишту рада, каже Свјетлана Поповић, извршни директор Волонтерског сервиса Републике Српске.

Никола Стјепановић

ВСРС дјелује на локалном и републичком нивоу кроз свакодневне активности, а циљ је промоција волонтирања и повећање броја ангажованих волонтера у РС.

- Највећа заједничка активност која се спроводи једном годишње у свим локалном волонтерским активностима истовремено је републичка акција под називом „Формирај ланац“. Циљ волонтерске активности је решавање проблема у локалној заједници кроз волонтирање и то кроз обнову, едукацију, културне догађаје и слично, наводи Свјетлана Поповић.

У склопу ове акције у Бањалуци и Фочи су направљене јавне чесме, у Гацку је пружена помоћ старим и немоћним лицима која живе без потомака, у Градишци је организована библиотека на отвореном, у Требињу дружење волонтера са децом која леже у болници.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Министарство рада: Потписан протокол о волонтирању са 10 факултета

Међународни дан волонтера, 5. децембар, је свечана манифестација коју организује Волонтерски сервис РС у сарадњи са Министарством породице, омладине и спорта РС, када се награђују најбољи, највриједни волонтери са највећим бројем волонтерских сати.

- Најзначајни успијех ВСРС-а је повећан агнажман волонтера из године у годину. Стратегија за унапређење и развој волонтирања 2014-2018 је истекла, те у 2019. години треба да буде замењена новом Стратегијом. Такође, и ову годину ћемо настојати да ширимо круг партнера, волонтерских садржаја и број волонтера, каже Поповићева.

Иначе Волонтерски сервис Републике Српске је републичка организација, односно мрежа коју чини 14 локалних волонтерских сервиса. Сваки локални волонтерски сервис је инфо тачка на којој заинтересовани волонтери или потражиоци волонтера могу да добију све потребне информације које се тичу волонтирања. Електронска база волонтера је алатка коју сваки локални волонтерски сервис користи за евиденцију броја и профила волонтера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације