Херцеговац у срцу Кине

Д. ЦУРАЋ

субота, 09. 02. 2019. у 16:28

Херцеговац у срцу Кине

Фото фејсбук и Небојша Капор

Небојша Капор, млади тренер из Требиња, у далекој Азији нашао добар посао. Није се, каже, двоумио ни трена када је добио позив

МЛАДИ фудбалски тренер из Требиња Небојша Капор пре неколико месеци отишао је у Кину где ради на тамошњем универзитету. Овај Требињац се тренутно одмара у свом родном граду и једва чека повратак у једну од најразвијених земаља на свету.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ОБЕЋАНА ЗЕМЉА: У ову државу Срби хрле, а није Немачка

Прва понуда из Кине, пре годину дана, није се завршила одласком због проблема са папирима, каже Капор, али пре неколико месеци стигао је нови позив са једног универзитета.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - РАД У ИНОСТРАНСТВУ: Желе у Швајцарску и Канаду, али заврше у Чешкој и Русији

- У Требињу сам радио у омладинској школи Леотара и захваљујући колегама указала ми се шанса да одем у Кину. Тренутно заједно са још једним некадашњим фудбаелером Леотара Слободаном Шћепановићем радим у студентском фудбалском клубу и заиста сам презадовољан како све иде - истиче Капор.

Кина много улаже у спорт, посебно у фудбал.

- Желе да подигну ниво фудбала, да парирају најбољим светским репрезентацијама. На сваком кораку се налазе терени, изузетно добра инфраструктура, врхунски услове за тренинг и вероватно у неком наредном периоду ће направити жељене резултате - рекао је овај Требињац.

Капор живи и ради у граду Хефеју, престоници централне кинеске провинције Анхуеј, у Кини познатом и под именом "срце Кине" пошто се налази у самом центру најмногољудније земље на свету. Овај град се простире на око 7.300 квадратних километара и има популацију од скоро осам милиона становника, од којих близу шест милиона живи у урбаном делу града. Занимљиво је да они немају фудбалски клуб у најјачој кинеској лиги, а према речима Капора посебно је изненађен што становници тог града уживају у свему и на сваком кораку се осећа позитивна атмосфера.

- То је невероватна држава. Град је препун зеленила, а ту су и фасцинантне грађевине и урбани део. На сваком кораку осећа се живот, људи нису замишљени као код нас, немају проблеме и једноставно уживају - додао је Капор.

ХРАНА

КАПОР истиче да није имао проблем да се привикне на кинеску храну.

- Код нас на универзитету храна се спрема за 10.000 људи, а избор је заиста одличан. Што се тиче разлике у односу на нашу храну, то је што нема хлеба и много је љутих зачина. Међутим, то је нешто што ја волим, па ми је све било врло мала промена - рекао је Капор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације