ЗА десет дана, колико је остало, 63.000 потенцијалних бирача треба да се определи коме ће дати поверење да у следеће две године, до наредних општинских избора, води град Добој.

На предстојећим ванредним изборима за градоначелнике девет општина у БиХ, за Добој је кандидовано највише оних који претендују за ту позицију, чак осам. Независна листа СПАС и СДС кандидовали су своje представникe, а осталих шест су независни.

Извесно је да ће се бирачи практично опредељивати између два кандидата, док је осталих шест на листи захваљујући лошем Изборном закону БиХ, који и даље омогућава манипулације изборним процесом и извесну трговину бирачким одборима.

Први фаворит добојских ванредних избора за градоначелника је актуелни заменик градоначелника Борис Јеринић. Њему су подршку најавиле све значајније политичке странке, окупљене око Листе за Добој. Осим групације ранијег СДС, доскорашњег председника и градоначелника Обрена Петровића, уз њега су и СНСД, ДНС, НДП и друге странке скупштинске већине.

Прочитајте још - Добој: У трци за начелника бар три кандидата

Њему ће се озбиљније супротставити само кандидат СДС Небојша Шајиновић, који је одскора у тој странци и прилично је анониман у овдашњим политичким круговима. По струци је новинар, а више је познат у Бањалуци, Бијељини и Требињу, где је студирао и радио.

Већина од осталих шест кандидата је на сличан начин учествовала и у претходним изборним циклусима, обезбедивши минорну подршку гласача.

На сајту ЦИК БиХ забележено је и да је независни кандидат Игор Јовановић на општим изборима лане, кандидујући се за председника РС освојио свега 14 гласова, а на последњим општинским - пет.

КАНДИДАТУРЕ И ГЛАСОВИ

КОЛИКО је озбиљна кандидатура Горана Симића, довољно говори податак да је на последњим oпштим изборима за добојску скупштину освојио свега два гласа. Владимир Марковић и Слађан Старчевић су такође истакли кандидатуру као независни кандидати, а на претходним локалним изборима су наступали као кандидати НДП, први је имао 255, а други 592 гласа.