МОДРИЧА - Модрички локални тим асоцијације средњошколаца БиХ узвратио је гостопримство брчанским и шамачким средњошколцима. Средњошколци из ових градова разменили су искуства о стереотипима са којим се сусрећу у школи и свакодневном животу. На овом сусрету двадесетак одабраних средњошколаца закључено је, да је основни циљ Асоцијације средњошколаца БиХ да се кроз рад Невладаних организација побољша положај сваког младог човека а посебно средњошколаца у друштву. Како кажу у Брчком ову асоцијацију неки саматрају неозбиљном па чак и неком врстом секте. Сличана ситуација је и у осталим срединама.


Прочитајте још:
Другарима подигли дом из пепела


- У Брчком се највише суочавамо са стереотипима типа да нисмо добри за одређене ствари, затим да је рад у неким НВО погрешно губљење времена, да припадамо неком виду секте, затим смета им наше облачење и слично.- истакла је Ирма Решидовић ученица гимназије „Васо Пелагић“ из Брчког

Средњшколцима у Шамцу највише смета што њихове захтеве и предлоге старији не сматрају озбиљним иако су средњошколци заинтересовени за активан рад у локалној заједници.

-Ми радимо оно што нам највише одговара, радимо све што може побољшати стање средњошколаца у локалној заједници и у држави. На нас највише утичу предрасуде да смо лењи па чак нам кажу да идемо против државе и против нас младих. Не знам зашто је то тако и зато се турдимо да покажемо да је све супротно. – прича Стеван Јосиповић ученик СШЦ“Никола Тесла“ из Шамца.

Средњошколци из Модриче, Брчког и Шамца на панел дискусији о стереотипима

Стереотипи попут „млади су лењи“, „неће ништа да раде“ и слично највише боле средњошколце. Зато покушавају да кроз кампове, размене, панел дискусије и друге видове дружења да те стереотипе разбијају. Како су рекли на сусрету у Модричи најлакше се боре против стереотипа кроз деловање невладиних организација.

-Ту се учимо прављењу пројеката као што су размене, организовање кампова, прављење мурала, чишћење града, продавање колача, све општа дружења и овако неке панел дискусије.- закључује Мићо Стојановић ученик СШЦ “Јован Цвијић“ из Модриче

Асоцијација средњошколаца БиХ постоји већ пет година, а један од основих њихових захтева је укидање 50 такозваних школских установа „двије школе под једним кровом“ у Федерацији БиХ закључено је у Модричи.