У Републици Српској у последњих шест година урађено је 12.177 абортуса, потврђено је из Института за јавно здравство РС.


"У 2017. години извршено је 1.846 абортуса, док их је у 2016. години било 1.966, а годину дана раније 2.056", навели су у Институту за јавно здравство РС.


Према њиховим подацима, 2014. године је било 1.916 прекида трудноће, годину пре 2.193, а 2012. године 2.200.


У Универзитетском клиничком центру РС у Бањалуци рекли су за "Независне" да је у протеклих осам година, односно у пероди 2010-2018. у Клиници за гинекологију и акушерство ове здраствене установе урађено 3.287 легалних прекида трудноће до навршене десете недеље трудноће, а на захтев труднице. Према овим подацима, у 2018. је било 197 абортуса, у 2017. години 267, а годину раније 334.


"Ови абортуси, који су урађени у нашој Клиници за гинекологију и акушерство, представљају регистроване абортусе. Што се тиче разлога због којих се труднице одлучују на прекид трудноће, према нашим истраживањима, убедљиво најчешћи разлог је тај што трудница не жели више да рађа", истакли су у УКЦ РС за "Независне".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Предњачимо по броју абортуса међу девојчицама


Додали су да се Законом о условима и поступку за прекид трудноће јасно дефинише место где се абортуси могу вршити.


"Прекид трудноће до навршене двадесете гестацијске недеље трудноће обавља се у здравственој установи која има болничку службу из гинекологије и акушерства, анестезиологије и реанимације, операциону салу и службу трансфузије крви", појаснили су у највећој здравственој установи у Републици Српској.


Према њиховим речима, у Клиници за гинекологију и акушерство УКЦ РС постоје јасно дефинисане процедуре, када је у питању прекид трудноће.


"Труднице до 10. недеље трудноће могу извршити прекид трудноће у договору с лекаром специјалистом гинекологије и акушерства уз новчану накнаду од 160 КМ", рекли су у УКЦ РС. Како наводе, између 10. и 20. недеље трудноће о прекиду трудноће одлучују првостепена и другостепена комисија, које је формирала ова здравствена установа. Након 20. недеље трудноће, појашњавају у УКЦ РС, одлуку о прекиду трудноће доноси Етички одбор, који је формирало Министарство здравља и социјалне заштите РС.


Нагласили су да је прекид трудноће до 10. недеље ствар личног избора саме труднице, уколико се прекидом трудноће неће непосрено угрозити живот или здравље труднице. Додају да су разлози за прекид трудноће након 10. недеље дефинисани Законом о условима и поступку за прекид трудноће.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Стерилитет после абортуса


Како је за "Независне" раније рекао Владимир Перендија, специјалиста гинекологије и акушерства у УКЦ РС, штетности абортуса су многоструке, а могу бити здравствене, социјалне, психолошке, економске и популационе.


"Прекид трудноће може да изазове компликације које се манифестују кроз ране, инфекције, онемогућење заношења или изношења наредне трудноће, због чега су ове касне компликације посебно значајне јер су чест узрок стерилитета", навео је Перендија.


Готово све државе у Европи прописују да жене пре абортуса морају обавити гинеколошки преглед и детаљно поразговарати с доктором о могућим последицама поступка. Иако је абортус загарантовано право жене, у нашим срединама је то још табу тема или изазива опречне ставове кад се поведе дискусија.


Број абортуса


2017. године - 1.864


2016. године - 1.966


2015. године - 2.056


2014. године - 1.916


2013. године - 2.193


2012. године - 2.200


(nezavisne.com)