У СКЛОПУ облежавања 500 година Горажданске штампарије, која је од 1519. до 1521. године радила у тадашњем манастиру, данас храму Светог Георгија у Доњој Сопотници, током ове године планиране су бројне активности, потврдила је начелник општине Ново Горажде Мила Петковић.

- Поводом овог изузетног јубилеја, у сарадњи са "Поштама Српске" израђена је пригодна поштанска марка са мотивима из прве књиге "Литургија-Служабник", која је у Доњој Сопотници штампана 1519. године, и мотивима цркве Светог Георгија - појаснила је Петковићева.

Прочитајте још: Уз Дрину мање младих

Она је додала да ће ова поштанска марка бити у оптицају од 28. јануара ове године.

- Штампано је 15.000 примерака блок маркица и 300 свечаних ФДЦ коверата - нагласила је Петковићева.

Прошло је тачно 500 година, како су у храму Светог Георгија у Доњој Сопотници код Новог Горажда штампане прве црквене ћириличке књиге на просторима данашње БиХ, у штампарији Божидара Горажданина, другој иза Цетињске, одакле су дистрибуиране караванским друмовима до православних цркава и манастира.

Издања Горажданске штампарије


Након толико година три непотпуна издања Псалтира с последовањем, Молитвеника и "Служабника-Литургије", штампане овде између 1519. и 1523. године, до данашњих дана сачувана су једино у Венецији, Дубровнику, Будимпешти, Санкт Петербургу и Београду. Репринт издања ових значајних књига објављен је 2006. и промовисан у порти храма Светог Георгија.

ОДБОР ЗА ОРГАНИЗАЦИЈУ

МИТРОПОЛИТ дабробосански господин Хризостом је најавио скоро доношење одлуке о именовању Организационог одбора за обележавање 500 година Горажданске штампарије, који ће бити састављен од универзитетских професора и академика САНУ, истакла је Петковићева и додала да је централни догађај јубилеја планиран за септембар ове године, у порти Цркве Светог Георгија у Доњој Сопотници.