ЗАХТЕВ СДА ПО НАЛОГУ ЗАПАДА: Руше Српску да пресеку утицај Руса

С. М. - Д. М.

25. 01. 2019. у 07:40

У Бањалуци одржан хитан састанак странака због покушаја да се избрише име РС, из СДА изнели и ултиматум. Додик: Одбацујемо било какво условљавање, сачуваћемо РС, њен назив, као и статус

ЗАХТЕВ СДА ПО НАЛОГУ ЗАПАДА: Руше Српску да пресеку утицај Руса

Додик са представницима српских странака у Бањалуци

ПОКУШАЈ Бакира Изетбеговића да преко иницијативе СДА избрише назив Републике Српска посредна је порука неких западних центара моћи руководству Српске да "олабави" своје везе за Србијом и Русијом, прихвати улазак БиХ у НАТО и призна Косово.

Наиме, евентуална промена назива значила би много више од пуког преименовања једног од два конститутивна ентитета - то би изазвало домино ефекат промена Устава БиХ, практично урушило Дејтонски споразум и поништило све што су Срби њиме добили.

Другим речима, промена назива значила би крај РС.

Удар на Српску дошао је само неколико дана након посете руског председника Владимира Путина Београду, и разговора које је имао са Милорадом Додиком, који тренутно обавља функцију председавајућег Председништва БиХ.

Додик, који је оценио да иницијатива СДА представља рушење Дејтонског споразума и иницијативу за раздруживање у БиХ, у четвртак је одржао хитан састанак са лидерима свих српских политичких странака заступљених у парламентима Српске и БиХ.

МОСКВА ТРАЖИ ХИТАН САСТАНАК, ЕУ ОПОМИЊЕ ЗБОГ намере СДА да доведе у питање дејтонско име РС, Амбасада Русије у Сарајеву у четвртак је затражила да данас буде одржана ванредна седница Савета за имплементацију мира. Они су упозорили да су ово опасни покушаји ревизије мировног споразума, што подрива стабилност у земљи и компликује формирање институција на свим нивоима. Из Делегације ЕУ у Сарајеву саопштили су да поларизујући ултиматуми и потези, укључујући преиспитивање уставног оквира, неће олакшати формирање власти БиХ.

Они су усвојили заједничку изјаву у којој се наводи да Српска упозорава да је подношење апелације Уставном суду БиХ у потпуности "антисрпско, антиуставно и антидејтонско деловање".


- Уколико буде прихваћена ова апелација од стране Уставног суда БиХ, сматраћемо то флагрантним кршењем Дејтонског споразума и заказаћемо седницу Народне скупштине РС на којој ћемо одлучивати о будућем статусу Српске - рекао је Додик, који је прочитао заједничке закључке.

Он је нагласио да општи оквирни споразум за мир у БиХ потврђује име Републике Српске и да је јасно назначено у члану 1, став 3 Устава БиХ да се БиХ састоји од Републике Српске и Федерације БиХ.

- Никакво давање рокова Српској не долази у обзир. Никакво условљавање није могуће. То одбацујемо. Сви ћемо заједно радити да заштитимо на најбољи могући начин РС, њено име и статус - био је јасан Додик, који је још једном нагласио да је политика Српске око НАТО јасна и да је за њих неприхватљиво чланство БиХ у Алијанси.

Састанку у Бањалуци присуствовали су председник Владе Српске Радован Вишковић, председници ДНС Марко Павић, Социјалистичке партије Петар Ђокић, Уједињене Српске Ненад Стевандић, НДП Драган Чавић, ПДП Бранислав Бореновић, СДС Вукота Говедарица, потпредседници СНСД Небојша Радмановић и Демоса Споменка Стевановић, као и Обрен Петровић и Борис Јеринић.

Председник РС Жељка Цвијановић поручила је да неће проћи иницијатива СДА и упозорила да они политичким играма покушавају да спрече имплементацију изборних резултата, јер им је очигледно у интересу да имају свог кандидата који седи у парламенту, али исто тако и председавајућег Савета министара.

Изетбеговић је у четвртак поновио да не одустаје од иницијативе да тражи да се у име ентитета РС унесу и Бошњаци и Хрвати и најавио да даје рок Српској од шест месеци да побољша положај Бошњака у РС или покреће иницијативу пред Уставним судом БиХ. Он је рекао да је СДА изабрала овај тренутак због "интензивираних напада на БиХ и њен евроатлантски пут и у време када се и самопроглашено Косово покушава довести у везу са статусом Српске".

Стручњаци за право са којима су "Новости" у четвртак разговарале указују да је посао Уставног суда БиХ да штити Устав, а не да га мења.

Срђан Перишић, професор политичких наука на Универзитету у Источном Сарајеву, каже да је апелација СДА о имену РС неуставна и да Уставни суд не може да је прихвати. И бивши декан Правног факултета у Бањалуци и некадашњи судија Уставног суда БиХ Витомир Поповић указује на то да је Дејтонски споразум међународни уговор, а Устав БиХ његов Анекс 4:

- Није посао судија Уставног суда да оцењују уставност одредаба Устава, а камоли међународног уговора. Они могу да оцењују да ли су нижа правна акта у сагласности са Уставом, али не могу да оцењују нешто што је јасно прецизирана уставна одредба и да проглашавају уставним или неуставним делове Устава.

ВУЧИЋ: НИ ДОБАР НИ ОДГОВОРАН ПОТЕЗ РЕПУБЛИКА Српска је дејтонска и уставна категорија, а иницијатива СДА о промени њеног назива није ни добар, нити одговоран потез. О томе сам у среду увече разговарао са Додиком два пута и видећемо се врло брзо по повратку у Београд из Давоса - поручио је у четвртак председник Србије Александар Вучић, који се нада и верује да ће сви у БиХ разумети да је за све од изузетног значаја очување мира и стабилности и да неће постојати потреба за било каквом дестабилизацијом прилика на подручју БиХ.

РЕАКЦИЈЕ

ДАЧИЋ: ДЕСТРУКТИВНОСТ СДА

ПОКУШАЈИ да се промени име Републике Српске су неприхватљиви. Још једном се показује деструктивност СДА. Због немогућности да се постигне консензус у Сарајеву, многа важна питања између Србије и БиХ, попут граница, остају отворена. Ситуација у Босни је ионако нестабилна, а овакви покушају нимало не доприносе смиривању тензија. Србија је гарант Дејтонског споразума, ми смо за мир и стабилност, за територијални интегритет БиХ, али и за очување Српске - поручио је у четвртак, за "Новости", српски шеф дипломатије Ивица Дачић.

ВУЛИН: ПРОДУБЉУЈУ СЕ ПОДЕЛЕ

ОВО је напад на само биће Српске и Срби у БиХ на ту провокацију морају одговорити јединствено и смирено. Било какава промена Дејтонског споразума апсолутно је неприхватљива за државу Србију која је његов гарант. Само два ентитета и три народа у БиХ могу да се договоре ако нешто хоће да промене - поручио је у четвртак српски министар одбране Александар Вулин.

Према његовим речима, иницијатива СДА ће блокирати политички живот у БиХ, а продубиће и поделе.

ИНЦКО: ПОДРИВА СЕ ПОВЕРЕЊЕ

ВИСОКИ представник у БиХ Валентин Инцко рекао је да је најава иницијативе за оспоравање назива РС усред расправа о формирању власти, неодговорна, контрапродуктивна и додатно подрива поверење међу конститутивним народима и њиховим политичким представницима. Инцко је подсетио да се, према Уставу БиХ, она састоји од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ. Високи представник је позвао странке да се уздрже од било каквих даљих поларизирајућих потеза и реторике, већ да се конструктивно укључе у што брже формирање власти на свим нивоима.

КОМШИЋ: ЛИЧИ МИ НА ДОГОВОР

ХРВАТСКИ члан Председништва БиХ Жељко Комшић изјавио је да му најава захтева СДА "личи на договор СНСД и СДА".

- И једни и други имају користи од овакве ситуације. СДА да изврши додатни притисак, пре свега на босанскохерцеговачки блок, како би морали са њима у власт, а СНСД-у користи јер овим "убија" и оно мало преостале опозиције у РС, те потпуно "убија" причу о НАТО путу БиХ - казао је Комшић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (26)

bager

25.01.2019. 07:56

Ja mislim da mogu Hercegovina i Republika Srpska bez bosne ,,sto bi bilo pravedno resenje .

protiv struje

25.01.2019. 08:05

Ako je sporno ime R.Srpska onda je mnogo spornije korišćenje imena Bošnjaci od strane islamizovanih Bosanaca.Oni stavljaju znak polumeseca pored ljiljana a Turci su odsekli glavu poslednjem bosanskom kralju i ne samo njemu.Kao da zajedno stavite Davidovu zvezdu i kukasti krst! Bakir, Fikret,Hasan, Faruk....nisu bošnjačka već samo islamska imena. Od svih poglavara-djedova Bosanske hrišćanske crkve, od 11. do 15.veka, samo tri zanimljiva imena se ponavljaju dva puta: Radoslav, Ratko i Radovan.

Анти Антифа

25.01.2019. 08:09

Српска полиција треба да заузме спољне границе према ФБиХ,Хрватској и Монтенегру

Nataša

25.01.2019. 08:25

Pa, naravno da su poruke zapada, jok drznuo se Bakir da to predloži.....svi smo mi jedna zapadna tvorevina i igramo kako kažu...

Andreja Analiticar

25.01.2019. 08:29

Vreme je, da Republika Srpska proglasi nezavisnost i tako okonca ideje sa Zapada.

zaliv.net

25.01.2019. 08:59

Republika Srpska bi trebalo da proglasi nezavisnost, ako je potrebno bolje opet i ratovati nego nastavljati agoniju sa poturicama!

REPUBLIKA SRPSKA RODJENA 09.01.92. STEKLA DRZAVNOST U DAYTONU 21.11.95. POTVRDJENO 14.12.95. U PARIZU

25.01.2019. 09:18

NEKA BAKIR TRAZI NOVO IME ZA SVOJU (babinu) DRZAVU, moze da je naziva kako hoce: Bosna, Bosnja, Emirat, Sultanat, Dzamahirija i td. U poslove RS nema pravo da se mesa.

pablo

25.01.2019. 10:07

@REPUBLIKA SRPSKA RODJENA 09.01.92. STEKLA DRZAVNOST U DAYTONU 21.11.95. POTVRDJENO 14.12.95. U PARIZU - Jovandeka@ procitaj sta ovaj napisa pa skontaj ko Bosnu raskomada

BOSNA JE RASKOMADANA CIM JE OSNOVANA SDA

25.01.2019. 14:21

@REPUBLIKA SRPSKA RODJENA 09.01.92. STEKLA DRZAVNOST U DAYTONU 21.11.95. POTVRDJENO 14.12.95. U PARIZU - SDA- Stranka Demokratskog Alije, koju su sminkali u neku emokratsku akciju.

nadnacionalni ateista

25.01.2019. 09:34

Najnoviji cirkus u BIH, ovog puta oko promjene naziva jednog od dva entiteta je direktni produkt (dosjetka) dva dobra jarana Bakira i Milorada, kako bi ne mali dio naivninih građana po ko zna koji put razmišljao u tom, a ne u pravcu poboljšanja životnog standarda, razvoju investicija i otvaranju novih radnih mjesta.Lako je njima dvojici jer ni oni ni njihovo uže okruženje za razliku od većine građana nemaju egzistencijalnih problema.

Maya

25.01.2019. 09:56

Зашто су СНСД и СДА дан раније имали састанак и зашто су у коалицији на нивоу БиХ?

Težak je to teret

25.01.2019. 10:04

kad se odrekneš vere i roda i postaneš tuđinu sluga. Bolje vam je da se vraćate. Pismeni to rade.

tln

25.01.2019. 10:10

Da presjeku uticaj Rusa??? Boze sacuvaj. To je NEMOGUCE!!! Govore o nato-u, a ne znaju da smo mi i protiv ulazka u eu....Dabogda koliko je sutra postali Ruska gubernija i sto dalje od balijesina i fasista iz eu...... Cuj u savez sa svabama??

Vlajko

25.01.2019. 10:12

Ostaće BiH bez Srpske, samo neka čačkaju mečku, pa posle neka se zanimaju Muslimani i Hrvati u onom patrljku što ostane.

Bob

25.01.2019. 13:59

Bakir učinio Miloradu i RS medveđu uslugu. Za tren pomiri poziciju i opoziciju.

IMALI NEKOGA U TOJ DRZAVI DA SE ZAPITA KAKO MU NAROD ZIVI I OD CEGA?

25.01.2019. 14:33

LJUDI KANI TE SE VEC JEDNOM GLUPOSTI, nikoga ime nije ni usrecilo ni osramotilo, ime je ime i nista drugo. Bolje bi bilo da se pobrinete imali dovoljno hl(j)eba (samuna) i koliko kosta, imali se od cega skolovat d(j)ecu, kako preziv(j)et u ovom burnom i teskom vremenu za ceo svet, izuzev ratnih profitera, koji su debelo omastili brke, rasturanjem Jugoslavije, a ima ih na svim stranama, i nikako se ne moze pripisat samo jednoj. VREME JE DA SE RAT ZAVRSI, a onom kome se ratuje, nek ide u NATO.

Red

25.01.2019. 17:17

@IMALI NEKOGA U TOJ DRZAVI DA SE ZAPITA KAKO MU NAROD ZIVI I OD CEGA? - Do Vas nije doprla vijest da je Tito mrtav? Još se niste oslobodili od titoizma, a što je glavi uzrok današnjeg stanja. Idite malo u Sarajevo živjeti, Idite njima držati predavanje, pa da vas potom pitam za mišljenje! Ne vjerujem da bi bilo i malo identično sa ovim sadašnjim.

Čika Velja

25.01.2019. 15:06

Zadnju fabriku su otvorili i nekog zaposlili u proslom veku! A za Bakira 100.000 nezaposlenih manje je znak da su zaposleni,pa se i hvali,a istina kaze da su pomrli i da su zaposleni,ali na Zapadu?!