ПОТОМЦИ сабораца и поштовалаци лика и дела Цвјетка Цвије Пајчина, народног хероја НОБ, са великом забринутошћу, огорчењем и тугом јавили су се редакцији "Вечерњих новости" како би упознали јавност са оним што се већ дуже време дешава у селу Сајковић надомак Ливна, на територији БиХ.

Посебно су разочарани што се скандалозне претње и омаловажавање великог хероја и његовог потомка дешава две деценије од завршетка рата у БиХ.

Прочитајте још: ХЕРОЈ И ДАЉЕ БОРАЦ ПРОТИВ УСТАША: "Генијалац" у Сплиту срушио споменик, Раде Кончар му поломио ногу (ФОТО+ВИДЕО)

Саговорници "Новости" кажу да су огорчени тиме како се појединци односе према наслеђу славног команданта, који је омиљени херој тог краја, али и његовом потомку, и питају зашто деценијама од завршетка Другог светског рата мрзитељима смета и спомен на Цвију Пајчина, великог партизанског хероја из њиховог краја.

Даље за наш лист кажу да су Цвијини мрзитељи спремни на све, јер су 2018. године срушили његов споменик и остатке бацили на њиву, а уз то су Цвијином унуку Сергеју Пајчину, као једином његовом потомку, упутили монструозне претње и позивају на његов линч. Сматрају да је овај гнусан чин за сваку осуду.

- Прећено му је да се не сме вратити на територију БиХ јер ће му одрубити главу. Називају га издајником и употребљавају друге увреде. Пуцано је на споменик и кућу, те је бачена бомба на кућу Цвијиног сина, као порука и претња Цвијином наследнику Сергеју. Исписане су поруке на згаришту куће, у којима се на најгори начин вређа Сергеј и назива издајничким унуком који ће бити смакнут првом приликом ако се врати у БиХ, јер им не треба Цвијин потомак - истичу саговорници "Новости".

Они су за наш лист поручили да су овакве поруке мржње крајње опасне, јер могу подстаћи злочине из мржње.

Згариште куће - Фото С. Мишљеновић


ЧУВЕНИ БОРАЦ

ЦВЈЕТКО Цвијо Пајчин рођен је у Сајковићу надомак Ливна. За време Другог светског рата био је чувени борац, командант и начелник дивизије. Као изузетно храбар командант и борац учествовао је у НОР и одликован је за храброст.

Његово име било је синоним за борбу против фашизма, како у том крају, тако и у целој бившој Југославији. За заслуге у борби против фашизма, након Другог светског рата на подручју СФРЈ, Цвији је подигунт споменик у родном селу Сајковић код Ливна.