Мој твит није ништа погрешно, ни спорно, нити руши уставни поредак БиХ, како је то написано у многим коментарима, казала је Свјетлана Топалић, уредник и продуцент Радио-телевизије БиХ, коментаришући бројне увреде и претње чак и смрћу, које су јој упућене, након што је на свом твитер налогу написала "Срећан ти рођендан Републико".


'Мртву ти матер влашку ј***м, треба ти очи чакијом повадити', 'Хвалиш геноцид, пуј ј**о те ко те окоти', 'Отказ у најави или барем 20% на плату. Па ћеш други пута добро размислити када пожелиш ширити свој циганлук', само су неки у мору шокантних коментара упућених Топалићевој.


"Већ најозбиљније размишљам да то пријавим полицији зато што то не престаје, дакле, уколико ми се нешто деси да знају сви коме, чему и каквом се идиотизму може захвалити", истакла је Топалићева за "Независне".


Казала је да, не сматра да је било кога увредила, те да је реч о њеном личном твитер налогу, на којем, како каже, пише да се на њему налазе лични ставови.


"То што су људи неупућени и не знају да је РС променила свој закон и да он више није неуставан, ја стварно немам ништа с тим. Не знам зашто бисмо сви морали имати исте ставове. Ја никад нисам мојим колегама замерила ништа што напишу на друштвеним мрежама, а било је много тога за замерати", нагласила је Топалићева.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ОБЕЛЕЖЕН ДАН РС: Љубав народа ће сачувати Српску


Синиша Вукелић, председник Клуба новинара Бањалука најоштрије је осудио претње упућене Топалићевој.


"Медијска заједница тражи од полиције да хитно реагује, да покрену истражне радње и да открију ко стоји иза ових лажних профила на друштвеним мрежама, али и иза оних који су потписани именом и презименом, те да их процесуира и у складу са законом санкционише", рекао је Вукелић.


Нагласио је да, је то што се дешава недопустиво и непримерено, и да није реч о појединачним претњама, него о оркестрираним нападима којих је било на свим друштвеним мрежама на десетине.


"Апелујем на уреднике портала да бришу такве коментаре и да не дозволе да се они нађу испод вести на њиховом сајту, а апелујем и на колеге из медија који су објављивали текстове о овом случају и дали додатну прилику да се распири комплетна мржња, стављајући мету на чело колегинице Топалић, да опрезније извештавају о овом случају", рекао је Вукелић.


Владимир Шушак, новинар БХРТ-а истакао је да је ужаснут претњама које је добила Топалићева.


"Није било заиста никакве потребе да се колегица Топалић развлачи по друштвеним мрежама и порталима на такав начин", истакао је Шушак.


Додао је да је непримерено повезивати нечији лични став са запослењем.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: „ДЕСПОТ“ ПОНОС РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Оклопно возило највеће изненађење дефилеа у Бањалуци (ФОТО/ВИДЕО)


У БХРТ-у су саопштили да ће у складу са постојећим интерним актима, која прописују понашање и иступе запосленика на друштвеним мрежама, испитати све чињенице везане за објаве њихових упосленика на приватним профилима душтвених мрежа, а поводом, како кажу, обележавања оспораваног Дана РС.


"Пословодство БХРТ-а није забранило коришћење термина неуставан у извештавању о обележавању 9. јануара, нити навођења свих релевантних чињеница везаних за тај датум", наводе у БХРТ-у.


(nezavisne.com)