ХАПШЕЊЕ Давора Драгичевића (49), оца убијеног Давида Драгичевића (21), изазвало је у уторак на Тргу Крајине у Бањалуци, сукобе с полицијом, а биланс је више повређених и ухапшених, међу којима и неколико политичари.

Све је кренуло од јутра када је полиција дошла пред Даворову кућу, јер је дан раније одбио да прими позив за саслушање за угрожавање сигурности и претње које су он и чланови групе "Правда за Давида" упутили званичницима пред Народном скупштином РС. Видевши полицију, Давор је аутомобилом "пежо" побегао према граду, одбијајући да се заустави. За њим је кренула потера која је окончана на Тргу, када се паркирао поред симболичног споменика "Срце за Давида" узвикујући да му је "полиција убила дете".

Уз опште негодовање окупљених, "Срце за Давида" је уклоњено с трга.

Прочитајте још - УХАПШЕН ДАВОР ДРАГИЧЕВИЋ: Сукоб грађана и полиције, Станивуковић пуштен на слободу, па опет лишен слободе (ФОТО+ВИДЕО)

Трг је цео дан био под опсадом специјалне полиције, а након Давора приведена је и Давидова мајка Сузана Радановић која се вербално сукобила с полицијом, не дозвољавајући им да простор на тргу ограде жутом траком. Уследила су привођења некадашњег посланика Адама Шукала, као и више чланова групе "Правда за Давида".

Након тога на тргу су почеле да севају варнице између полиције и окупљених. То је довело до спорадичних сукоба. Током хапшења једног младића, народ је напао полицајце и отргао га из њихових руку, при чему је маса изударала полицајца који га је држао.

Након обраћања на тргу приведен је и посланик ПДП у Народној скупштини Драшко Станивуковић, јер је пресекао жуту полицијску траку. С њим је приведен и председник ПДП и посланик у Парламенту БиХ Бранислав Бореновић, који је Станивуковића бранио од полиције. Када је маса покушала да спречи хапшење настао је општи хаос, блокада саобраћаја, а епилог свега било је још хапшења, као и размена удараца. Приведен је и новинар БХТ Владимир Шушак, те Иван Бегић, који је тврдио да га је полиција тукла, као и члан СДП БиХ Војин Мијатовић.

Након уклањања реквизита групе "Правда за Давида" ситуација се примирила, а поново је ескалирала када је Станивуковић пуштен из полиције. Он се вратио на трг и говорио је како ће преузети протесте на себе, док се не врати Давор. Полицији је поручио да треба да их буде срамота, а онда је позвао народ да направи ново "Срце за Давида".

Прочитајте још - ОТАЦ ДАВИДА ДРАГИЧЕВИЋА: Знам како ми је син убијен, мучен шест дана па бачен у канализацију

Комуналци им то нису дозволили и опет је дошло до сукоба у којима је полиција користила палице, а Станивуковић је поново приведен.

Полиција је мегафоном позивала грађане да се разиђу, који су то у први мах одбијали па су поседали по тргу. Ипак, након одређеног времена су се преместили у парк Петар Кочић, да би након тога кренули кренули у протестну шетњу градом, у којој је учествовала и Давидова мајка Сузана Радановић која је пуштена из полиције.

Иначе, полиција је у уторак претресла и кућу Давора Драгичевића.

Давид Драгичевић нестао је у ноћи између 17. и 18. марта, а његово тело је пронађено 24. марта на ушћу Црквене у реку Врбас. Полиција је саопштила да је страдао "задесном" смрћу, али је тужилаштво три месеца касније случај квалификовало као убиство. У истрази су направљени бројни пропусти, због чега су покренути поступци против појединаца из полиције. С друге стране, Давор упорно тврди да је МУП РС одговоран за смрт његовог сина, иако је то демантовало Републичко тужилаштво РС.

НЕПОВРЕЂЕН ТОКОМ ХАПШЕЊА

ПОСЛЕ хапшења Давор Драгичевић је у пратњи полиције превезен у УКЦ РС јер се жалио на болове у руци и нози.

- Пацијент је прегледан и упућен на радиолошку дијагностику. Рентген дијагностика десног рамена, руке, кука и колена не показује знакове свежих трауматских промена, односно "ртг налаз" је уредан. Стога, пацијент није хоспитализован - наводе у УКЦ РС.