МИНИСТАРСТВО управе и локалне самоуправе РС сачекаће да општинска изборна комисија Рудог направи званични извештај и да се заврше процедуре у вези са спровођењем опозива начелника Рудог Рата Рајака. Када се званично верификује потврда да је начелник добио подршку грађана Рудог, и да опозив на недељном референдуму није прошао, информисаћемо Владу РС - каже, за "Новости", Лејла Решић, министарка управе и локалне самоуправе РС.

- Закон о локалној управи и самоуправи прописује да је неуспели опозив начелника један од услова да се у Народној скупштини расправља о распуштању локалног парламента - каже министарка Решић.

Закон је јасан, оне које директно бирају грађани, попут одборника у локалном парламенту, може да разреши Народна скупштина РС.

- Уколико општинска изборна комисија потврди резултате из Рудог, Народна скупштина РС ће разматрати иницијативу о распуштању парламента. Видећемо да ли ће бити прихваћена - каже министарка Решић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ћировић трећи пут председник

Она каже да очекује већ почетком наредне године да Народна скупштина РС расправља о поменутој иницијативи.

- Уколико би дошло до распуштања парламента општине Рудо, ЦИК БиХ има рок до 90 дана да поново спроведе изборе за парламент, а начелник до тада добија привремени орган који је сачињен од представника Владе РС и неких институција, који би били контролни механизам док се не одрже избори - појаснила је Решићева.

Рато Рајак, начелник Рудог, поручио је да захваљује својим суграђанима који су му указали поверење и показали да нити једна врста притиска није утицала на њих, ни новац ни страначка машинерија која је ових дана покренута.

- Поносан сам на своје Руђане - изјавио је Рајак.

Иначе, протеклог викенда грађани Рудог су се изјашњавали на референдуму да ли на позицији начелника и даље желе Рајака. Рајака је на референдуму имао 55 процената гласова гласача, који су се изјаснили против опозива, док је 45 одсто њих било за опозив.


ОДЛУКА О ОПОЗИВУ

ВЕЋИНА одборника у СО Рудо крајем прошлог месеца донела је одлуку о опозиву Рата Рајака, како су образложили, због његовог одбијања да поднесе извештај о раду и лошег односа са Владом Српске.

Рајак, који је иначе на позицију начелника Рудог изабран као кандидат Српске радикалне странке, раније је казао како је реч о обрачуну СНСД са неистомишљеницима и покушају овладавања општинским буџетом.