Стразбур одбио тужбе Срба прогнаних из Хрватске!

С. МИШЉЕНОВИЋ

26. 12. 2018. у 08:49

Стразбур одбио тужбе Срба прогнаних из Хрватске!

Европски суд за људска права у Стразбуру Фото Независне

Срамна одлука Европског суда за људска права који не штити захтеве нашох сународника отераних са својих огњишта. Пузигаћа: Протерани више од 20 година немају никаква права

ЕВРОПСКИ суд за људска права у Стразбуру одбио је десетак тужби, које су Срби поднели против Хрватске, због немогућности остваривања права стечених у тој држави.

Председник Удружења радника и инвалида рада избеглих из Хрватске са држављанством БиХ Никола Пузигаћа потврдио је за "Новости" да су Срби избегли из Хрватске понижени и дискриминисани, да њихове тужбе против Хрватске неприхватљивим проглашава "судија-појединац", и да се у образложењу наводи да на овакву одлуку странке немају право жалбе.

- Ми Срби губимо све правне битке. И у Хрватској и у Стразбуру. Срби су протерани и опљачкани од стране Хрватске и већ више од 20 година немају никаква права пред судовима у Хрватској - истиче Пузигаћа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Загреб и Стразбур заједно против Срба

Ипак, најављује да ће Удружење Европском суду за људска права у Стразбуру поднети кривичне пријаве против "судија-појединаца" који су донели овакву одлуку.

- Избегли Срби из Хрватске разочарани су оваквом одлуком Суда у Стразбуру, јер произилази да овај суд не жели да заштити људска права Срба у Хрватској и њихова стечена права у тој земљи као што су радна, пензијска, имовинска, станарска и друга права - закључио је Пузигаћа.

Он наводи да им Хрватска дугује 190 милиона евра, на основу неисплаћених пензија, али и да Хрватска дугује протераним Србима око две милијарде евра, на основу штета на 50.000 српских кућа и станова који су мимо закона у рату отети, запаљени и потуно уништени.

Никола Пузигаћа Фото С. Мишљеновић

- У Хрватској је било и 15.000 предратних пензионера којима је исплата њиховог прихода од стеченог права једнострано обустављена у времену од просечно 70 месеци и што им никада није исплаћена - каже Пузигаћа и додаје да је преко 200.000 Срба протераних из Хрватске, имало право на приход у поступку приватизације по основу текућег и минулог рада, али је Хрватска све одбила, доношењем низа скандалозних закона.

Даље каже и да је чак за 50.000 српских породица протераних из Хрватске на незаконито и на дискриминацијски начин забрањено право на посед стана, тзв. станарско право, од стране Хрватске.

- Преко 40.000 српских породица остало је без имовине, јер су минирањем и паљењем њихове куће и окућнице трајно уништене. Око 15.000 српских породица из Хрватске, којима куће нису срушене и запаљене, остале су без имовине јер је њихова имовина дате на привремено бесплатно кориштење лицима лојалним новој ратној власти у Хрватској - појашњава Пузигаћа.

Удружење радника и инвалида рада избеглих из Хрватске, са држављанством БиХ, предало је у октобру ове године Европском суду за људска права у Стразбуру 10 тужби против Хрватске због немогућности остваривања стечених права Срба у тој земљи.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Стразбур први пут о српској имовини у Хрватској

ГУБИТАК ПРАВА

ХРВАТСКА је годинама уназад преко Уставног суда и других институција наметнула на десетине закона, каже Пузигаћа, којим су озаконили пљачку српске имовине и забранили поврат имовине протераним Србима.

- Сваки Србин који уђе у процес враћања имовине у Хрватској и тражи своја права у старту је изгубио пред правосуђем Хрватске - истиче Пузигаћа.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (23)

"JUNAK NA KVADRAT"

26.12.2018. 09:01

Ne zna se ko je gori...hrvati , šiptari ili ovi "pravednici" iz Strazbura. Fuj!

Tarabic

26.12.2018. 09:10

za koloniju poput srbije ne vaze pravila koja vazi za ostale. Al sto se zalite na strazbur kad nas sud 300 nemaca eugen ss divizije rehabilitovao. sta se zalite na strance kad nasa okupaciona vlast rehabilituje one koji su picali u kragujevac. Drzave banane u kojima je pljacka glavna ideja vodilja ne ocekujte nista dobro.

Dragan Nis

26.12.2018. 09:24

Nista novo Strazbur se okrenuo protiv Srba i Srbije i moj zahtev za povracaj 2 stana koje mi je nase pravosudje otelo po pravdi Boga je odbijen. Neka ih gospod Bog nagradi.

Pera Detlić

26.12.2018. 09:36

To ti je to eu pravda, ako si srbin nemaš nikakva prava, pogotovo ako se sporiš sa mesimcem eu hrvatskom, ustaše, brane ustaše, a naš vođa hrli u tu ustašku tvorevinu

Leka

26.12.2018. 09:49

lepo je tuziti njih ne da vidimo pravdu nego da svet vidi nepravdu i licemer zapadnog sveta

Ja

26.12.2018. 09:51

UVEK KASNIMO I TO POPRILIČNO.SAD KAD JE HRVATSKA U EU.MI POTEŽEMO TUŽBU PROTIV NJIHOVOG ČLANA ODNOSNO E.UNIJE.

I ADOLF HITLER JE IMAO TAKAV SUD

26.12.2018. 09:52

Nedaju oni svoje naciste, citaj ustase, nisu oni njih za badava ustolicili u EU.

OVO NIJE ZEZANJE

26.12.2018. 14:06

@I ADOLF HITLER JE IMAO TAKAV SUD - OVAKVE JE ODLUKE DONOSIO I HITLEROV SUD, u korist nacistickog rezima, da se oduzme imovina zidova, koje su mahom slali u konc-logore, odakle ih se 6.000.000 nije ni vratilo.

anaig

26.12.2018. 09:55

A Srbija vraca imovinu fasistickim monstrumima. "Sud vratio čast za 300 Hitlerovih jurišnika" Vecernje novosti 25/11/2018

bager

26.12.2018. 09:59

A Vucic i njegovi poslusnici i dalje zele i jurisaju u EU ,,da bi potvrdili sve nepravde i zlocine nad srbima

anaig

26.12.2018. 10:07

Monstruozno je ovo sudstvo kao i haski sud no samo je to dokaz da je tzv. svjetsko sudstvo korumpirano na najperverzniji nacin.

savo arizona

26.12.2018. 11:00

I ja sam jedan od mnogi Srba koji sam ostecen,iduce godine angazovacu Izraelskog advokata,Izraelci kao advokati su najjaci u tom smislu,uzimaju cetvrtinu od ostvarenog novca u slucaju.Samo treba pojedinacno praviti tuzbe a kolektivno neide.

неимени

26.12.2018. 11:15

ЕУ нема алтернативу. Србија је тако изгласала, па ви сад гледајте шта ћете.

Шоне

26.12.2018. 11:45

Још један доказ да нас евро багра не поштује и уствари мрзи,само то наши југоносталгичари ,"ујединитељи" то не виде, или раде у њиховом интересу.Само Србија, никако некакви региони ,заједнице и никако политички леш еу.Југоисточни део западног балкана југоисточне европе...блаблабла,болесно.Србски интереси на првом месту и ништа више,али то југоносталгичари на власти не желе и не разумеју.Било каква заједница титоистичко александровска не долази у обзир.

Нр

26.12.2018. 12:42

А ми њима враћамо све што траже. Рехабилитујемо СС припаднике.... благо речено, КАТАСТРОФА!

Bgd

26.12.2018. 13:52

Strazbur sramota čovečanstva tu dileme nema olos i bagra evrope.A druga stvar je ta sto ni jedna srbska drzava a ostalo ih je dve,nista ne preduzima diplomacki po ovom pitanju nego su svi ti nesrecni ljudi osudjeni na same sebe kao i do sada.Tu imovinu su takodje pogubili posto ih je pre toga drzava za koju su se borili debelo izdala.Zalosno ali istinito.A nama srbima sto bi rekao veliki patrijarh Pavle bice nam bolje kad budemo bolji.Ovo Bolji odnosi se u svakom pogledu.