Пре 23 године потписан Дејтонски споразум

Танјуг

21. 11. 2018. у 10:07

Пре 23 године потписан Дејтонски споразум

AP Photo

Дејтонским споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ
Данас се навршавају 23 године откако је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.


Дејтонским споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ.

Дејтонски споразум, након тронеђељних преговора, парафирали су тадашњи предсједници, Србије Слободан Милошевић, такозване Републике БиХ Алија Изетбеговић и Хрватске Фрањо Туђман.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Само Срби славе "Дејтон"

Споразум је парафиран у присуству тадашњег државног секретара САД Ворена Кристофера, а осим њега главни амерички посредници били су Ричард Холбрук и Весли Кларк. Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Јелисејској палати у Паризу.

Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ - 21. новембар републички је празник и нерадни дан.

Данас неће радити републички органи и организације, органи јединица локалне самоуправе, предузећа, установе и лица која професионално обављају услужне и производне делатности.


ЦВИЈАНОВИЋ: ДЕЈТОНСКИ СПОРАЗУМ ОМОГУЋИО ДА БиХ ЖИВИ У МИРУ

Председник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Српска мора да инсистира на Дејтонском споразуму јер је јасно да је тај аранжман омогућио да БиХ функционише у миру више од 20 година и да на овом простору постоји каква-таква коегзистенција која није безбједносно ризична.

"Дејтонски споразум јесте кључ опстанка БиХ, у то дубоко верујем, али сам исто тако свесна да је због свих ових девијација које су се дешавале у претходном периоду - интервенције међународне заједнице, маса наметнутих одлука високог представника, интервенцијом Савета за провођење мира (ПИК) - споразум поприлично изобличен", рекла је Цвијановић, пренели су бањалучки медији позивајући се на Срну.

Према њеним речима, да је Дејтонски споразум поштован и у потпуности спроведен, те да није било притисака међународне заједнице, БиХ би данас била пуно озбиљнија заједница у којој би постојало више разумевања и поверења.

"Нажалост, можемо рећи да је међунационално поверење на минималном нивоу", оценила је Цвијановићева.

Председник Српске прецизирала је да у БиХ нема довољно разумевања због тога што се једна од страна у БиХ увек ослања на интервенцију међународне заједнице.

"Међународна заједница или њен део који је најприсутнији увек држи бошњачку страну и оне који пропагирају ту политику", констатовала је Цвијановићева.

Оценила је да је време да се врати прагматизму и види шта је то оствариво у БиХ.

"Ако само браните нешто што је наметнуто, а видите да је наопако, да је мање ефикасно, да није произвело веће међусобно разумевање, па чему онда задржавати те ствари", поручила је Цвијановићева.


ДЕЈТОНСКИ СПОРАЗУМ ДОНЕО МИР, ШТИТИ СРПСКИ НАРОД У БиХ И РС

Актуелни и бивши представници власти у Реублици Српској изјавили су, поводом 23 године од потписивања Дејтонског мировног споразума, да је реч о документу који је донео мир, који штити српски народ у БиХ и Републику Српску.

Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је поводом 23 године од потписивања Дејтонског мировног споразума да Српска данас "слави мир" и дан када је потписан Споразум који грантује равноправност и опстанак Републике Српске.

" Анексом 4. Дејтонског споразума, који гарантује равноправност два ентитета и три конститутивна народа, до данас се штите права свих народа и грађана ове земље и гаранција су њеног опстанка и даљег развоја", рекао је Чубриловић.

Његов некадашњи колега Драган Калинић изјавио је Срни да се, што време више пролази, показује да је борба за изворни Дејтонски споразум и његове кључне принципе суштинска за српски народ, његову равноправност и опстанак у БиХ.

"Република Српска ће се успешно развијати, у то сам сигуран, али ће се развијати у оквиру оне БиХ која је детерминисана изворним Дејтонским мировним споразумом", рекао је Калинић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Дејтон два" пуста жеља Бошњака

Први председник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник оценио је да Српска не може бити задовољна оним што је остало од изворног Дејтонског споразума и да га је потребно вратити приближно или у потпуности изворним принципима.

"По једнима је Дејтонским споразумом заустављен рат, други су мислили да је то трајно решење, а постоје и трећи који су мислили да је то привремено решење и да ће доћи до унитарне БиХ, поделе или укидања", рекао је Крајишник.

Према његовим ријечима, све што се дешавало у претходне 23 године од закључивања Дејтонског споразума јесте једна историја.

"Било је трауматичних потеза јер је био велики утицај незграпних представника међународне заједнице који нису знали суштину нашег живота", констатовао је Крајишник, који је био члан делегације Републике Српске на преговорима у Дејтону.

Истакао да је потребно направити ревизију ревидираног Дејтонског споразума који данас постоји.

"Не може овакав Дејтонски споразум какав је сада бити добра основа за опстанак БиХ, јер је промењен 100 пута, увек је неко из њега узео шта му је одговарало, узео неку надлежност и пренео на ниво БиХ", објаснио је Крајишник.

Он је поручио да БиХ не може функционисати ако се некоме нешто намеће и ако се сви у БиХ не уважавају.

Потпређедник Републике Српске из реда хрватског народа Јосип Јерковић изјавио је да се доследно залаже за примену изворног Дејтонског мировног споразума, онако како је написан, без интерпретација.

"Ми знамо да су проблематика тог документа анекси четири и седам. Свако у БиХ то доживљава на свој начин. Истина, Хрвати се још нису вратили на простор Републике Српске, али ја са своје тачке гледишта, могу рећи да сам незадовољан донаторима из света који не испуњавају оно што су и потписали и прихватили заједно у Дејтону 1995. године", рекао је Јерковић Срни у Источном Сарајеву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

komšija

23.11.2018. 04:21

@Mladen - Pravićemo mi Slobu od blata. Da nam je sad jedan Milošević, malo sutra bi na Kosovu i Metohiji bilo ovako.

Raca Milosavljevic

21.11.2018. 12:59

... jos jedan datum burne istorije i vecite borbe za opstanak Srba od Knina do Kladova ,od Subotice do Djevdjelije ....kako rece jednom prilikom nas veliki glumac Nebojsa Glogovac ...,,borba nikad nije prestajala niti ce skoro ..." ... a nesto pre toga Beckovic ... ,,ceracemo se jos ..." ...to je to ...

InspektorŠajkača

21.11.2018. 16:43

aj zdravo...pijaca..narod posto roblje...u priči prdljivi milojko...dejtonski nesporazum..vidi se po izrazima lica da je to bilo neko suđenje..milošević žrtva i ona dva pjanca u ulozi oštećenih s vjerom isčekuju pravdu..prc...