ИСТРАГА ПРОТИВ СЛУЖБЕНИЦЕ МИНИСТАРСТВА РАДА РС: Оштетила буџет за 110.000 км!

О. МАТАВУЉ

14. 11. 2018. у 09:37

ИСТРАГА ПРОТИВ СЛУЖБЕНИЦЕ МИНИСТАРСТВА РАДА РС: Оштетила буџет за 110.000 км!

Зграда Владе РС Фото О. М.

Миланa Грујић, која је под истрагом због малверзација са обрачуном плата, сама себи је исплаћивала и до пет пута увећана примања

СЛУЖБЕНИЦА Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миланa Грујић, која је под истрагом због малверзација са обрачуном плата, сама себи је исплаћивала и до пет пута увећана примања и, како се сумња, оштетила буџет РС за око 110.000 марака.

То су, како сазнају “Новости”, показали први резултати истраге коју, по налогу Окружног јавног тужилаштва у Бањалуци, против Грујићеве спроводи ПУ Бањалука. У полицији сазнајемо да је истрага ушла у завршну фазу и да је од Министарства финансија РС затражена документација како би предмет био комплетиран.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Теслић: Оштетили буџет за 3,6 милиона КМ!

- Истрага ће ускоро бити окончана и чим комплетирамо потребну документацију тужилаштву ће бити достављен извештај о почињеном кривичном делу. Сумња да је та службеница оштетила буџет за око 110.000 КМ, тако што је дужи временски период сама себи одређивала плату и до чак 3.500 марака, иако је њена плата износила око 700 марака - каже извор близак истрази.

Грујићева је радила као службеница за обрачун личних примања и накнада у Одељењу за финансијско-рачуноводствене послове у ресорном министарству. Она је, како појашњава извор из истраге, сачињавала платне листе које су у писменој форми ишле на потпис и одобравање њеном надређеном. Сумња се да је, након што би добила одобрење, осумњичена у електронској форми платних листа преправљала износ своје плате и тако сама себи исплаћивала увећану плату.

- Утврђено је да је сама себи исплатила 66.000 КМ више нето плате или 110.000 КМ бруто плате, за колико је оштећен буџет РС - каже добро упућени извор.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРЕВАРОМ “ЗАРАДИО” 216.000 КМ: Обећавао помоћ, а извукао корист

Као што су “Новости” раније писале, истрага против Милане Грујић отворена је након што су надлежни у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите уочили неправилности у исплатама и о томе обавестили ОЈТ у Бањалуци.

Руководилац односа с јавношћу ОЈТ Бањалука Маја Ђаковић Видовић каже да је Тужилаштво 8. октобра ове године од ресорног министарства примило пријаву против осумњичене.

- Кривична пријава је достављена због постојања основане сумње да је службеница М. Г. починила кривично дело проневере, и кривично дело преваре у служби. Предмет се налази у раду и тужилац је ставио захтев ПУ Бањалука за провере навода из те пријаве - рекла је Ђаковић Видовићева.


УДАЉЕНА С ПОСЛА

НАКОН што су откривене малверзације са исплатом плата, осумњичена службеница је удаљена с посла и против ње је покренут дисциплински поступак, што је “Новостима” потврдио и ресорни министар Миленко Савановић.

- Видећемо да ли је ту заказао систем или је у питању нешто друго. Чим су уочене неправилности службеница је суспендована и удаљена с радног места - рекао је Савановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације