Бањалучка полиција разоткрила је групу осумњичену да је фалсификовала личне карте да би за потребе својих клијената незаконито полагала испите о познавању страног језика, што и је био услов за добијање посла у иностранству.

Група је откривена у оквиру акције "Испит" у којој је, како сазнајемо, ухапшен службеник Министарства локалне управе и самоуправе РС Александар Каурин (29) из Бањалуке, а осумњичени су још и његов суграђанин Дарко Дувњак (41), те Селма Кахрић (25) из Градишке. За Каурина се сумња да је био главни шраф у фалсификовању докумената, док се друго двоје терете да су под туђим именима полагали испите из немачког језика.

Портпарол ПУ Бањалука Марија Маркановић каже да је акција "Испит" реализована у сарадњи са Управом криминалистичке полиције МУП РС, те да је идентификован и ухапшен А. К.

- Осумњичени је од маја до октобра 2008. године преко друштвених мрежа пронашао држављанина Србије који се бави израдом фалсификованих докумената. Од њега је наручио лажне личне карте на којима су биле фотографије једних, а подаци других особа - рекла је Маркановић.

Прочитајте још - Лажни идентитет 500 евра

Незванично сазнајемо да је документе израђивао Ч. Н. На њима су се налазиле фотографије Дувњака и Кахрићеве, те подаци најмање три особе и то Ј. Р., као и супружника М. К. и Љ. К.

- Д. Д. и С. К. су за новчани износ од 200 КМ на основу фалсификованих личних карата с њиховим фотографијама, а туђим подацима одлазили да полажу испите у Бањалуци и Добоју. Тако су на туђа имена добијали сертификате о положеном испиту из немачком језика, које су те особе користиле за добијање посла и радне дозволе у земљама Европске уније - рекла је Маркановић.


Марија Маркановић

Након откривања ових незаконитости полиција ће по налогу Окружног јавног тужилаштва у Бањалуци "прочешљати" велики број диплома издатих у двема школа у Добоју и Бањалуци, јер се сумња да је у преваре са испитима умешано више особа.

- Против осумњичених ће бити достављен извештај за кривична дела фалсификовање исправе, а наставља се рад у циљу утврђивања постојања и других особа које се могу довести у везу са тим кривичним делима - додала је Маркановић.

ОСИГУРАЛИ БУДУЋНОСТ

Већина особа за које су осумњичени полагали испите о познавању језика већ ради у Аустрији и Немачкој. Како сазнају "Новости", углавном се ради о пословима са средњом стручном спремом којих нису желели да се одрекну због недостака "једног папира". Међутим, како језик не познају добро, упустили су се лажирање докумената и кршење закона да би "осигурали будућност".