Документовати истину о страдању свих Срба

С. МИШЉЕНОВИЋ

29. 10. 2018. у 07:50

Документовати истину о страдању свих Срба

Панорама Сребренице

Институције Српске увелико раде на формирању комисије за Сребреницу и Сарајево. Којић: Битан је демографски аспект да би се одбациле манипулације

ИНСТИТУЦИЈЕ Републике Српске увелико раде на избору чланова независних комисија које ће утврђивати истину о страдању свих народа у Сребреници од 1992 до 1995. године и о страдању Срба у Сарајеву. Како је потврђено "Новостима" из Владе РС, отворени су разговори са међународним експертима, који би требало да буду чланови поменутих комисија. Влада Српске има рок од 90 дана да их формира.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, каже, за "Новости", да се од поменутих комисија очекује утврђивање историјског, правног и демографског страдања Срба и Бошњака у Сребреници и страдања Срба у Сарајеву!

Прочитајте још: ВЛАДА РС ОДЛУЧИЛА: Формирати комисију за Сребреницу

- Веома је битан демографски аспект како би се коначно одбациле разне манипулације о страдању Бошњака у Сребреници - истиче Којић.

Према његовим речима, када буду именовани чланови комисије, они имају рок од годину дана да направе извештаје, а који ће се онда наћи и пред Владом РС и Народном скупштином РС.

- Извештаји ће, након што их усвоје институције РС, бити доступни свим и домаћим и међународним институцијама - истиче Којић.

Иначе, већ раније Влада Српске усвојила је критеријуме за именовање по два члана из институција које је предложио Републички центар за истраживање рата и ратних злочина.

Засада је познато да ће чланови двеју комисија бити компетентне судије, тужиоци, адвокати и лица из академске заједнице.

- Прихваћен је предлог Министарства правде да се за чланове Комисије именују по два представника из НС Српске, Владе, Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Министарства правде, МУП, Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, Удружење судија и Удружење тужилаца РС, затим из Адвокатске коморе, Правног и Филозофског факултета у Бањалуци и Источном Сарајеву - истакли су из Владе РС.

Прочитајте још: Младен Иванић: Нека се љуте, хоћемо истину о Сребреници!

Даље је поручено да ће судије, тужиоци и адвокати који буду чланови независне комисије имати најмање пет година искуства у области кривичног и међународног хуманитарног права. Исто важи и за међународне правне експерте.

Милорад Којић


Из Владе Републике Српске је саопштено да нови извештај, поготово за Сребреницу, значи и коначно признање злочина над Србима у сребреничкој регији, иако докази годинама стоје у фиокама Тужилаштва БиХ и то без процесуирања.

ОДБАЧЕН ИЗВЕШТАЈ

НАРОДНА скупштина Српске у августу ове године је једногласно одбацила Извештај о Сребреници из 2004. године, који је тадашња Влада са Драганом Микеревићем на челу усвојила, под притиском бившег високог представника Педија Ешдауна. Тадашњи извештај обухватао је ратна дешавања искључиво од 10. до 19. јула ратне 1995. године, а садржавао је само бошњачке жртве.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Vili

29.10.2018. 18:07

U predhodnoj komisiji ,koja je utvrdila odgovornost Srba za dogadjaje u Srebrnici bili su ukljuceni predstavnici I srpske strane.Moje pitanje je dali ce sada srpska strana ukljuciti bosanske pretstavnike u navedenu komisiju.Ako se to ne desi mislim da bi to bilo uzaludno gubljenje vremena .