КАДА је пре две деценије у јеку приватизације остала без посла у банци Жељка Ковачевић из Градишке имала је среће. Определила се за пчеларство. Размишљајући како и куда даље, она је седећи иза шалтера у једној градишкој банци спазила рој пчела на дрвету, само пет метара даље од ње. Позвала је оца Илију, искусног пчелара, и рекла за пчелињи рој. Касније се све одвијало као на добро режираном филму.

- Отац је дошао и прихватио пчелињи рој у трнки. Поклонио ми је то пчелиње друштво и то је био мој пчеларски почетак. Убеђена сам да су ми те пчеле промениле живот и вратиле наду и оптимизам. Ове године сам обележила јубилеј, двадесет година успешног пчеларења - каже Жељка.

Само две године касније, Жељка је произвела више од 300 килограма багремовог меда и на велика врата ушла у друштво пчелара. Отац јој је поклонио пчеларски прибор и две приколице са већим број празних кошница.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Пчеларство - од хобија до профитабилног занимања

- Након смрти оца и престанка рада у банци била сам приморана да кренем са пчеларењем. Нисам нимало волела тај посао, али сада сам сигурна да ћу попут оца до краја живота бити уз пчеле. Пчеле су сада моја велика љубав - казује Жељка.

Жељкине пчеле стациониране су у Брестовчини, прелепом месту надомак града. На специјализованом камиону налази се шездесетак друштава. Ту је и двадесет нуклеуса. Током године свој пчеларски камион премешта у подручја уз реку Саву, Орубицу и Лиман, али и у Поткозарје и друга места.

- Мој циљ је да су ми пчеле здраве са младим матицама. Онда мед тече као у потоцима. Бадава је слаба друштва возити, тако је и у животу - поручује Жељка.

Жељка Ковачевић је новопечена пензионерка. Али време не проводи шетајући у парку, већ у властитом пчелињаку. Присећа се почетака пре двадесет година.

- Данас млади људи и читаве породице одлазе у иностранство. Ево, пчеларство свакоме пружа велику шансу. Спремна сам да будем ментор младим људима, почетницима. Много је производа, мед је примарни, али ту је и прополис, полен, матична млеч, восак - каже Жељка из Брестовчине код Градишке, по многима једна од најлепших домаћих пчеларки.

КВАЛИТЕТ И КОНКУРЕНЦИЈА

ОВА пчеларка каже да се не плаши конкуренције, јер у овој бранши квалитет побеђује. Због тога је поносна на своје две деценије пчеларења, помоћу кога је као самохрана мајка након губитка посла двоје деце извела на пут. Поносна је, каже, и на бројне купце из целе БиХ, на колеге пчеларе са којима сарађује. Пчеларством је почела да се бави из нужде, а сада је највећи заљубљеник у пчеле.