ПРОТЕКЛИ општи избори у БиХ показали су на терену да су највећи противници Дејтонског споразума и опстанка БиХ - Бошњаци!

Жељеко Комшић, хрватски члан Председништва БиХ, изабран је бошњачким гласовима и тако је по трећи пут њихов "изборни инжењеринг" одрадио посао. Хрвати су поново остали без свог члана Председништва БиХ, а наредне четири године ће их представљати човек којем је прва порука била да ће БиХ тужити Хрватску због изградње Пељешког моста. Није Комшић заборавио ни Србију, па је тако поручио да је за њега Косово независна држава, али да БиХ неће признати Косово јер је Милорад Додик у Председништву БиХ.

Првим порукама Комшића, БиХ већ уништава и онако климаве односе и са Хрватском и са Србијом, а за које највеће заслуге иду бошњачким политичарима, пре свих на адресу Бакира Изетбеговића. Док је Комшић већ кренуо у офанзиву, тек се чекају запаљиве поруке бошњачког члана Председништва БиХ Шефика Џаферовића, за којег постоје многи докази о умешаности у ратне злочине над Србима на ширем подручју Зенице, али он ипак није одговарао пред правосуђем БиХ.

КОМШИЋ: ИМАМ ПРАВО НА СТАВ НОВОИЗАБРАНИ члан Председништва БИХ Жељко Комшић рекао је у суботу да је његова изјава о томе да Косово види као независну државу изазвала "гужву" у Београду, али да је то лични став и да на њега има право "свидело се то некоме или не". Босна и Херцеговина, с обзиром на конституцију Председништва БиХ, неће сигурно признати Косово, истакао је Комшић. На питање како ће сарађивати са председником Александром Вучићем, будући да БиХ са Србијом има отворено питање државне границе, Комшић каже да то има и са Хрватском: - Ми поштујемо и Хрватску и Србију и очекујемо исто од њих. Ако буде таквог става из Загреба и Београда, сарађиваћемо одлично, верујте.

Избор Комшића за хрватског члана Председништва БиХ већ сада за последицу има најаву председника ХДЗ Драгана Човића, и Комшићевог противкандидата на изборима, да ће ова странка ићи у блокаду свих нивоа власти у Федерацији и Босни и Херцеговини.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик одмах је поручио и Комшићу и Џаферовићу да намерава да ради у складу са Дејтонским споразумом и да само такав рад прихвата. Због свега што се издешавало на изборима, Хрвати ће, како су поручили из ХДЗ БиХ, тражити измене изборног закона и да свог члана Председништва бирају у кантонима где већински живи хрватски народ, а како би се спречило прегласавање од стране Бошњака.

Срђан Перишић, професор међународних односа, каже, за "Новости", да су Бошњаци сами себи забили аутогол на протеклим изборима када су изабрали Жељка Комшића за хрватског члана Председништва БиХ.

- БиХ је могућа једино онако како је направљена по Дејтонском споразуму. Овај документ је и једини могући оквир опстанка БиХ. Нажалост, Бошњаци су изборним инжењерингом разбили начела Дејтонског споразума и антиуставним методама изгурали Хрвате из Председништва БиХ - каже Перишић.

ПРОЧИТАЈТЕ И: "НОВОСТИ" ИСТРАЖУЈУ: Српска прва добија власт

Он даље додаје да Бошњаци разбијањем дејтонске БиХ и њеног државног уређења раде против заједничке државе у коју се заклињу.

- На крају ће се десити парадокс да су БиХ разбили Бошњаци и нико други - поручује Перишић.

Према његовим речима, занимљиво је и да нема осуда из међународне заједнице на бошњачки инжењеринг.

- Очито је сада и да је званични Загреб под великим утицајем Брисела, а који дефинитивно не осуђује избор Комшића. Засад је овакав начин избора хрватског члана Председништва БиХ прихватљив међународној заједници - истиче Перишић.

Небојша Радмановић, бивши српски члан Председништва БиХ, за "Новости" коментарише "запаљиве" изјаве Жељка Комшића о Пељешком мосту и Косову и очекује да ће и Џаферовић и Комшић реторички тако деловати и да то никако није добро за грађане и за БиХ у целини.

- Ово све тешко схвата сарајевски политички круг. Они никако не могу да схвате да то не користи ни њима, ни БиХ у целини, поготово такав начин реторике и рада. Само договор у БиХ, а који треба да почиње у Председништву БиХ, користи држави и свим грађанима - истиче Радмановић.