ПРВОГ октобра 1991. године хрватске паравојне снаге из правца Дубровника изненада су напале јединице тадашње ЈНА, која се налазила на територији Требиња, при чему је настрадало 19 припаданика ЈНА. Тог 1. октобра хрватске паравојне снаге испалиле су неколико минобацкачких граната од којих је настрадало деветоро Требињаца, један Гачанин, два добровољца и седам активних војника, док је је велики број бораца био рањен.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ратови су прошли, време је да се живи

Миодраг Вишњић из Требиња први је рањени борац Требињске бригаде, погођен једним од првих хитаца. Он се сећа тог дана као да је био јуче, а једини је успео да преживи, док је његових пет сабораца на лицу места настрадало.

- Напали су нас у раним јутарњим часовима, са територије Хрватске, удружене злочиначке снаге, а ми смо били у нашој општини, у викенд-насељу Иваница. Било нас је шест на бестрзајном топу, пет мојих пријатеља је погинуло, а ја сам само игром среће остао жив - истакао је Вишњић.

Тога дана сећа се и Перо Мишељић, председник БО Требиње, који је и сам био припадник јединица ЈНА на Иваници.

- Био је то један од најтежих и најтужнијих дана рата. Ја сам био на неких 100 метара од места где су погинули наши саборци. На наша два топа пале су две гранате, на једном је погинуло пет, а на другом три, док је шест војника рањено - сећа се Мишељић.

ПАЛЕ ПРВЕ ЖРТВЕ

У УДРУЖЕЊУ деце погинулих бораца “Наслеђе” кажу да се, нажалост, 1. октобар обележава доста скромно, и да би тај датум требало да буде обележен онако како му доликује.

- Овај датум значи много, јер је на тај дан почео рат на нашем подручју, када су пале прве жртве. Жалосно је што нема више људи - истичу у Удружењу.