За Сутјеску 2.000.000 КМ

С. МИШЉЕНОВИЋ

01. 10. 2018. у 08:55

За Сутјеску 2.000.000 КМ

Нови изглед споменика у НП “Сутјеска” - Фото НП "Сутјеска"

Дејан Павловић, директор Националног парка на Тјентишту, о великом пројекту санације. У Долини хероја полако се враћа првобитан изглед грандиозног спомен-комплекса

У ДОЛИНИ хероја на Тјентишту завршена је санација клизишта и полако се враћа првобитан изглед грандиозном споменику легендарној Бици на Сутјесци. Санација клизишта, које се покренуло у фебруару и претило уништавању споменику, почела је половином јуна након уредно проведене тендерске процедуре.

Дејан Павловић, директор НП “Сутјеска”, каже за “Новости”, да је успешно приведен крају озбиљан посао.

- Клизиште се на овом простору први пут покренуло 1986. године. Како тада није адекватно урађено, после три деценије услед обилних киша покренуло се ново, које је узгрозило спомен-комплекс Битке на Сутјесци. Захваљујући Влади РС која је обезбедила два милиона марака реализује се комплетан пројекат и санације клизишта и реконструкције меморијалног комплекса.

Прочитајте још: Санација клизишта на Тјентишту - на пролеће

Он појашњава да се посао санације клизишта одвијао у отежаним условима, уз пуно кишних дана, али захваљујући великом ангажману извођача радова, приведен је крају.

- Урадили смо и другу и трећу фазу, односно реконструкција читавог меморијалног комплекса. Постављене су мермерне плоче испод споменика, затим комплетан плато и степениште су замењени новим мермером, стављени су нови одвод, и цевоводи су урађени, дренаже, петнаест шахтова на дубини од осам метара, тако да све поприма нови изглед - набраја Павловић.

Санација клизишта коштала је 927.000 марака, а преостали део средстава биће намењен за остале две фазе реконструкције. Поред наведеног, по први пут после рата у Долини хероја рестауришу се фреске у Спомен-кући, које су скоро две деценије пропадале.

- До краја месеца требало би да буде завршена рестаурација фресака захваљујући нашој сарадњи са Заводом за заштиту споменика и културно-историјског наслеђа РС. Убрзо ће бити отворен и Музеј Битке на Сутјесци, а по вредности експоната биће једна од највреднијих збирки на овом подручју - каже Павловић.

Дејан Павловић


Осим ових пројеката, у протекле две године НП “Сутјеска” потпуно је препорођен. Дуж магистралног пута Фоча - Тјентиште изграђена је расвета, први пут после више од две деценије, обновљени су бројни путеви и објекти и замењена комплетна саобраћајна и туристичка сигнализација. Подигнуте су модерне виле, изграђен нови ресторан, повећан смештајни капацитет, број запослених, а највише је порастао број туриста на овој атрактивној дестинацији. Све је то утицало на то да ова сезона на Сутјесци буде најбоља у послератном периоду.

Прочитајте још: Суспендовано пет ловочувара

- Рекордна сезона и најбоља коју смо до сада имали, јер нам је промет у угоститељству удвостручен у односу на лане. Више од 100.000 туриста прошло је кроз парк ове године, а око 50.000 њих је наменски боравило. Туристи долазе из свих крајева света и, оно што је најважније, поново се враћају - каже Павловић, и додаје да су планови за 2019. годину почетак изградње ски-стазе, градња Титове виле и реконструкција управне зграде Парка, путем пројекта енергетске ефикасности.

УБЕДЉИВА ПОБЕДА

ДЕЈАН Павловић, који је и кандидат СНСД за Народну скупштину РС, каже да очекује велику победу СНСД на изборима, али и убедљиву победу кандидата СНСД Милорада Додика и Жељке Цвијановић!

САРАДЊА СА БЕОГРАДОМ

НА Тјентишту ће ускоро, у оквиру прекограничне сарадње НП “Сутјеска” и Шумарског факултета из Београда, бити изграђен савремени научноистраживачки центар за студенте и научнике шумарства, пољопривреде, биологије и екологије. Путем пројекта америчке амбасаде градиће се планинарски дом у Сухој.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Neso

01.10.2018. 11:18

Sve pohvale za vladu i presednika!!!!Gde su rezultati opozicije sta su oni napravili???????

milijan

02.10.2018. 07:52

@Neso - Tebi ovo 2 miliona nije cudno? Citav komplex sa zemljom i nanovo izgradjenim spomenikom nekosta toliko. Pitaj se sta su uradili, da se nisu ugradili svog predsjednika.

Miroslav

01.10.2018. 13:00

Bio sam 1990 pet dana, kada su dolazili najbolji učenici osmih razreda iz BiH... Da se više nikad ne dozvoli zaboravu, takvo mesto...