ВЛАДА РС ОДЛУЧИЛА: Формирати комисију за Сребреницу

Танјуг

20. 08. 2018. у 14:52

Према одлуци владе комисија ће бити формирана с циљем еловитог и истинитог сагледавања догађаја у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године

ВЛАДА РС ОДЛУЧИЛА: Формирати комисију за Сребреницу

Фото Танјуг

Влада Републике Српске одлучила је да у року од 60 дана буде формирана независна међународна комисија за утврђивање истине о догађајима у и око Сребренице током последњег рата са задужењима каква је затражила и Народна скупштина.


Према одлуци владе комисија ће бити формирана с циљем еловитог и истинитог сагледавања догађаја у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године, а због, како се наводи, јачања поверења и толеранције међу народима у БиХ, коначног помирења и суживота садашњих и будућих генерација.


У саопштењу објављеном на сајту Владе Републике Српске, подсећа се да је НСРС 14. августа, гласовима свих присутних посланика (70) одбацила Извештај Комисије из 2004. године коју је формирала тадашња влада, а који је састављен према налозима високог представника Педија Ешдауна.


Из владе подсјећају да су све српске странке, како владајуће, тако и опозиционе, гласале за одбацивање Извештаја из 2004. године, а Народна скупштина позвала је на формирање независне међународне комисије која ће припремити објективан и независан извјештај о страдањима свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992-1995. године.


"Четири дана након што је Народна скупштина Републике Српске одбацила извештај из 2004. године, Влада Српске је најпре на седници од 18. августа, такође, донела закључак којим се ван снаге стављају Извештај и крајњи Закључак", наводи се у саопштену.


Истиче се да стављање Извјештаја из 2004. године ван снаге ни на који начин не представља негирање ужасних злочина који су почињени над бошњачким становништвом у сребреничкој регији 1995. године."Он представља одбацивање поступка у оквиру којег је Извештај из 2004. године припреман и усвојен, те одбацивање унапријед наложених решења прихваћених под присилом Ешдаунових незаконитих наредби. Сам Извештај документује Ешдаунову дубоку умешаност у писање Извештаја, на пример постављањем чланова Комисије и давањем налога у погледу садржаја датог Извештаја", истиче се у саопштењу.


Наводи се да је Извештај припремљен и усвојен под изузетним притиском у времену у којем се Ешдаун није устезао да намеће вансудске казне званичницима који би одбили да се повинују његовим жељама, подсјетивши да је само у 2004. години, Ешдаун листом смијенио и наметнуо забрану јавне функције за 73 особе, укључујући високе функционере Републике Српске, те блокирао рачуне многим другима.


"Тадашњи званичници Републике Српске надлежни за усвајање Извештаја били су предмет стварних претњи по лични статус, у случају да одбију поступити према Ешдауновим захтевима. Извештај састављен и усвојен под таквим видом принуде потпуно је беспредметан. Његов садржај није заснован на независним истраживањима, већ на Ешдауновим политичким директивама. Прихватање таквог извештаја било је производ Ешдаунове воље, а не воље грађана Републике Српске изражене кроз њихове институције и изабране званичнике", стоји у саопштењу.


?ош један од разлога за одбацивање Извештаја из 2004. године, појашњавалу из Владе Српске, јесте и политички наметнуто пропуштање да се у извештај унесе икакав помен страдања Срба и ратних злочина почињених над Србима.


"Извештај потврђује да уопште није испитана историјска позадина злочина почињених у сребреничкој регији у периоду од 10. до 19. јула 1995. године. Након навођења Ешдаунових инструкција Комисији, у Извештају се наводи следеће: ''Овим је мандат Комисије усмерен искључиво на испитивање судбине Бошњака у наведеном периоду''", додаје се у саопштењу.


Из владе наглашавају да иако злочини једне стране у сукобу никако не представљају правну или моралну одбрану злочина друге стране, историјске чињенице о звјерствима Бошњака над Србима не смеју да буду занемарене.


"Бошњачке снаге убиле су и мучиле бројне српске цивиле у сребреничкој регији, међу којима и велики број стараца, жена и деце. Упркос томе, Извештај из 2004. године ове ратне злочине изричито искључује. Неизношење чињеница о ратним злочинима над Србима у сребреничкој регији наводи на закључак да нису ни почињени. Њихово изостављање из Извештаја из 2004. године било је дело ОХР-а да би се учврстио стереотипан наратив, према којем су Срби ратни агресори, а Бошњаци њихове жртве", истиче се у саопштењу.


Овај наратив су, наводе из владе, нажалост, наметнуле институције правосуђа на нивоу БиХ, које су под потпуном контролом Бошњака, чиме је српским жртвама у потпуности ускраћена правда.


"Исцрпни извештаји истраживача из Републике Српске о злочинима над Србима завршили су у фиокама Тужилаштва БиХ, без икакве реакције. Ниједан Бошњак никада није осуђен за злочин против човечности, а свега неколико је осуђено за ратне злочине опште. Нова комисија неће минимизирати злочине почињене над Бошњацима, али неће ни игнорисати злочине почињене над српским становништвом", наводи се у саопштењу.


Влада Републике Српске сматра да ће независно истраживање помоћи да се расветле историјска дешавања око ратних злочина почињених у Сребреници и подстаћи помирење међу народима у БиХ.


"Помирење међу народима у БиХ захтева правично сагледавање свих злочина почињених током рата. Деловање Народне скупштине и Владе Републике Српске у том правцу треба да буде поздрављено као начин њиховог залагања за помирење, чији је услов објективно и утемељено утврђивање истине која ће омогућити потпуније разумевање стравичних догађаја који су се збили током сукоба из деведесетих година прошлог века", закључује се у саопштењу из Владе Републике Српске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Milan Galic

20.08.2018. 15:16

A zašto naši političari nerade na tome da svi Srbi žive zajedno. Za sve ovo što se dešavalo Srpskom narodu su krivi naši nazovimo ih političari.