77 ГОДИНА ОД УБИСТВА СРБА И ЈЕВРЕЈА: Споменик сведочи о страдању

Г. ВИЛА

07. 08. 2018. у 20:21

77 ГОДИНА ОД УБИСТВА СРБА И ЈЕВРЕЈА: Споменик сведочи о страдању

Бројне делегације положиле венце Фото Г. Вила

Обележена 77. годишњица од убиства 5.500 Срба и Јевреја на Илиндан 1941.

У САНСКОМ Мосту, федералној општини која граничи с Оштром Луком у Српској, обележена је 77. годишњица од монструозног убиства 5.500 Срба и Јевреја на Илиндан 1941. године. У том незапамћеном усташком злочину, о којем сведоче преживели, као и гробна поља, побијене су целе српске и јеврејске породице.

У Цркви светих апостола Петра и Павла у Санском Мосту служена је литургија, након чега је на Спомен-гробљу Шушњар служен парастос. Уз запуштене гробне плоче, на којима се ретко где може јасно прочитати име жртве, ретки који су преживели голготу и њихови потомци запалили су свеће и донели цвеће. И данас оплакују чланове породице. Колика је била размера страдања на овом стратишту преживели говоре да је из гробних поља годинама после лила крв.

Прочитајте још - Злочини без казне

Ретке преживеле и потомке жртава Шушњара, највише је погодило лоше стање и запуштеност Спомен-подручја. Споменик, некада слободарски симбол, данас је графитима ишарана шупља руина, окружена отпадом. Након парастоса, бројне делегације положиле су венце на ово спомен-подручје.

Према речима начелника Општине Оштра Лука Драгана Станара, надлежни органи Општине Сански Мост су на његово инсистирање покосили ово подручје.

ВАНДАЛИЗАМ

У ПОЧАСТ жртвама у Санском Мосту треба да стоје православни крст и Давидова звезда. Надам се да ћемо се једном уразумити сви заједно на просторима на којима живимо заједно, и да овакви вандализми не треба да се дешавају никоме. Нажалост, само констатујемо од случаја до случаја да се то дешава српским жртвама - рекао је председник НС РС Недељко Чубриловић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Serbia forever

08.08.2018. 04:07

Zato im Izrael zahvaljuje avionima na proslavi, poslednjeg etničkog čišćenja!?