Спектакл на Билећком језеру

Д. Ћураћ

17. 07. 2018. у 06:31

На Билећком језеру одржан први Међународни пливачки маратон, који је окупио више од 70 такмичара из више земаља. Први на стази дугој 5.000 метара били су Тамаш Фаркаш из Бачке Тополе и Јелена Јечански из Бечеја

Спектакл на Билећком језеру

Маратон на Билећком језеру Фото Д. Ћураћ

МАРАТОНЦИМА из Србије Тамашу Фаркашу из Бачке Тополе и Јелени Јечански из Бечеја припао је први Међународни пливачки маратон на Билећком језеру, који је окупио више од 70 пливача из неколико земаља света. Тамаша и Јечански први су испливали стазу дугу 5.000 метара на једном од највећих вештачких језера у Европи, где је приређен својеврстан спектакл на води.

- Заиста сам уживао овде у Билећи где је по први пут организован пливачки маратон. На много места сам пливао али ретко где по овако чистој и провидној води и одличној температури. Такође, организатори су се заиста потрудили и заслужили све честитке за ово прво такмичење - истакао је Фаркаш.

И Јелена Јечански имала је само речи хвали за такмичење.

- Ово је први пут да сам овде и јако сам задовољна. Све је протекло у најбољем реду, вода је одлична, мало смо имали потешкоћа са таласима али немам апсолутно ниједну примедбу - нагласила је Јечански.

Идејни творац и коорганизатор манифестације Миодраг Хрњез Љумо истакао је да је много труда уложено у организацију пливачког маратона.

- Много труда је уложено у ово такмичење, много непреспаваних ноћи, али сада имамо разлога да будемо презадовољни. На маратон су дошли такмичари из Мексика, Италије, Мађарске, Србије и Црне Горе. Ово није крај, односно сада смо показали да имамо могућност да организујемо спектакл на води, а већ размишљамо о следећој години када ћемо уз пливање одржати и такмичење у једриличарству - рекао је Хрњез.

Учесници трка осим медаља и диплома награђени су домаћим херцеговачким производима - пршутом, сиром и кајмаком, тако да је уз пливање маратон имао за промоцију и Херцеговине. Поред тога на Билећком језеру одржано је и такмичење у одбојци на песку и у ватерполу.

Шампион Тамаш Фаркаш

Међу победницима на првом маратону био је Италијан Лука Бертолдо. У Билећи му живи бака и често долази у Херцеговину, а каже да је пресрећан што је на првом такмичењу освојио прво место.

- Волим Билећу, волим Херцеговину и заиста сам срећан сваки пут када дођем овде. Да будем искрен мало сам се збунио током пливања, нисам знао где је циљ, али сам на крају победио - истакао је десетогодишњи Бертолдо.

ТРКЕ ЗАДОВОЉСТВА

ОСИМ главне трке на 5.000 метара, пливачи су се такмичили и у тркама задовољства на50, 300, 500, 1.000 и 1.500 метара. У трци на 1.500 метара највише успеха имао је Давид Бјелетић који живи у Италији, а код жена Британка Хедер Бамфорд. Трка на хиљаду метара припала је Срђану Леру из Билеће, док на 500 метара најбржи је био Огњен Вујовић из Требиња.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације