Јабуке из БиХ поново могу у Русију

Д. ЦУРАЋ

четвртак, 12. 07. 2018. у 06:28

Јабуке из БиХ поново могу у Русију

Министар Шаровић на плантажи јабука Фото Д. Ц.

Руска Федерација после пола године укинула забрану увоза воћа из Босне и Херцеговине

РУСИЈА је укинула забрану увоза јабука из БиХ, потврдио је министар спољне трговине БиХ Мирко Шаровић, приликом посете плантажи јабука у Поповом пољу код Требиња. Он је истакао да је да је у претходном периоду водио разговоре са представницима РФ, која је у јануару ове године увела забрану на увоз јабука из БиХ због компаније из Бијељине која је препакивала јабуке пореклом из Пољске и извозила их у ту земљу као да су из БиХ.

- Руска Федерација укунила је забрану увоза јабука из БиХ 11. јула и мислим да је то добра вест за све воћаре у БиХ. Надлежне институције и инспекторати у РС, ФБиХ и Дистрикту Брчко морају да обрате пажњу и да спрече било какве злоуопотребе и шверц. Мислим да због неодговорних појединица више не смемо себи дозволити да нам се понови оваква ситуација - истакао је Шаровић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЗАБРАНА ИЗВОЗА ЈАБУКА У РУСИЈУ: Штета "тешка" милионе марака

Шаровић је нагласио да ће од извоза у Русију корист имати шира заједница и компаније, а самим тим и бројне породице које се баве воћарством и извозе своје производе.

Ова вест обрадовале је и највећег извозника воћа у Херцеговини, компанију "Попово поље", који спремају око 2.000 тона јабуке за Руску Федерацију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)