ШЕСТ месеци пре општих избора у БиХ партије већ праве рачуницу о томе колико је гласова потребно за победу. У најјачим странкама у Српској, како у власти, тако и у опозицији, сматрају да само 300.000 гласова за председника РС или члана Председништва БиХ гарантује победу за те функције.

Пре четири године је Младен Иванић, кандидат Савеза за промене, победио Жељку Цвијановић, кандидата коалиције СНСД-ДНС-СП, са 317.000 добијених гласова, наспрам 310.000, колико је добила Цвијановићева.

Милорад Додик, кандидат СНДС, победио је на гласању за председника РС Огњена Тадића, кандидата Савеза за промене, са добијених 303.000, наспрам 296.000 Тадићевих гласова.

Ипак, на ове изборе СНСД, као најјача странка у Српској, иде са подигнутом лествицом, и намера му је да освоји више од 350.000 гласова за функције председника РС и српског члана Председништва БиХ.

Радован Ковачевић, портпарол СНСД, каже, за "Новости", да су званични страначки органи СНСД поставили циљ - да обезбеде 370.000 гласова за српског члана Председништва БиХ и 360.000 гласова за кандидата за председника РС.

- Поред наведених бројки, СНСД очекује и 300.000 гласова за Народну скупштину РС. СНСД је једина странка по свим истраживањима јавног мњења - која раде чак и опозиционе странке, која може да рачуна на више од 300.000 гласова. Све остале странке су далеко испод тога - каже Ковачевић.

Прочитајте још - Патриотски блок за изборе

Он каже да ће за појединачне кандидате бити потребно око 350.000 гласова за победу, и да то у СНСД сматрају победничким бројем.

У Савезу за промене, који окупља опозиционе странке у Српској, такође сматрају да само са више од 300.000 освојених гласова кандидати СзП за председника РС и српског члана Председништва БиХ могу да очекују победу.

фото Независне

Бранислав Бореновић, председник ПДП, каже, за "Новости", да очекује да ће 315.000 гласова бити довољно за победу кандидата Савеза за промену.

- Искрено се надам да ће излазност бити на истом нивоу као на прошлим изборима, ако не и већа. То би сигурно значило и већи број гласова за опозицију - истиче Бореновић.

Он даље каже да је Савез за промене уверен у победу својих кандидата на предстојећим изборима.

- Ми смо пре Нове године дефинисали да су наши кандидати Младен Иванић, за члана Председништва БиХ, и Вукота Говедарица, за председника РС, и очекујемо велику и битну победу, која ће бити од суштинског значаја за будућност Републике Српске - истиче Бореновић.

Бранислав Бореновић, Фото: ПДП, Радован Ковачевић, Фото: Srpscacafe


ГЛАСАЧКА "МАТЕМАТИКА"

У ПАРТИЈАМА у Српској су свесни тога да ће бити потребан већи број гласова за члана Председништва БиХ, јер ће бити мањи број кандидата, док ће за председника РС бити већи број кандидата, и самим тим гласови ће одлазити на више страна, па ће бити потребан мањи број гласова за победу.

Иначе, СНСД је до сада озваничио да је њихов кандидат за српског члана Председништва БиХ Милорад Додик, док име кандидата за председника РС није обелодањено, али се очекује да то буде Жељка Цвијановић, актуелна председница Владе РС.