СРПСКИ ПОВРАТНИЦИ У МУЦИ: На мети пљачкаша!

Љ. ЂУРИЋ

понедељак, 02. 04. 2018. у 06:15

СРПСКИ ПОВРАТНИЦИ У МУЦИ: На мети пљачкаша!

Повратници се бране од најезде дивљих свиња

Српске повратнике у Возући код Завидовића поново нападају бивше комшије. Проваљују у куће, разбијају прозоре и врата, краду све надохват руке

ИМОВИНА и куће малобројних Срба повратника у Возућу код Завидовића поново су мета напада и пљачке, због чега се они све више обесхрабрују и одвраћају од повратка на предратна огњишта. Пред викенд је у Пантелићима, свега километар удаљеним од центра Возуће, проваљено на имање власника Миленка Цвијетића, разваљена су ојачана врата на улазу у објекат и испретуране ствари у унутрашњости куће.

- Пријавили смо провалу полицијској станици Завидовићи, који су обавили увиђај, али нам је речено да морају сачекати за комплетну истрагу криминалистичке инспекторе из кантоналне полиције у Зеници - каже власник, који је због овог случаја морао да дође из Новог Сада, где је настањен.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Izgorele tri kuće Srba povratnika u Mostaru

И у претходном периоду су се Срби са простора Возуће и насеља долином реке Криваје жалили и пријављивали локалним властима да им проваљују у куће, разбијају прозоре и врата, односе и краду све што им је надохват руке. На мети су, према пријавама, били Душко и Момир Симић, Госпа Панић, Милета Лазић, Слободан Матичић и многи други. Дешавало се да се, по пријави, локална полиција не удостоји да изађе на лице места и изврши увиђај.

Тек када су из Завичајног удружења Завидовићана у Добоју о томе обавестили начелника општине Хашима Мујановића и начелника СЈБ Ведада Шечића ситуација се променила и бар донекле су српски повратници били заштићенији.

- Учестале су патроле полиције и брже су реаговали на пријаве захваљујући управо двојици ових званичника. Нажалост, поново су учестале провале и поново нам се жале не само они који повремено долазе и обилазе своја имања, већ и они који стално или често бораве у Возући - каже, за "Новости", председник Завичајног удружења Завидовићана Зоран Благојевић.

Улаз у Возућу


Нешто ефикасније деловање на откривању починилаца било је приликом последње веће серије провала када су процесуирани З. Е, Ј. А. и С. М. из суседне Рибнице. Као малолетницима њима је Основни суд у Завидовићима изрекао васпитну меру појачаног надзора надлежног органа социјалног старања, најмање шест месеци, односно до две године.

Ова тројка је претходно похарала куће Драгише Поповића, Премила Марковића и Ранка Пашалића, али и шест кућа домицилних Бошњака на подручју Возуће.

ЖАЛЕ СЕ И НА ДЕПОНИЈЕ

НИСУ се Срби повратници у Возућу жалили локалним властима само на пљачке имовине, већ и да на њиховим имањима, чији су становници до избијања ратног сукоба у БиХ били већинско становништво, досељени Бошњаци неконтролисано бацају отпад и тиме формирају дивље депоније.

Комшије им такође одводе воду коју су пре рата довели до својих кућа, а локални ловци пуштају дивље свиње на њихова пољопривредна имања и секу им шуму.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Vili

03.04.2018. 00:35

kaže vlasnik, koji je zbog ovog slučaja morao da dođe iz Novog Sada, gde je nastanjen.Sto znaci nije povratnik.U BiH se zahvaljujuci rogovima u vreci, odnosno politicarma ,zbog nesposobnosti da obezbijede I kreiraju radna mjesta krade sve I obija sve: banke ,kuce ,stale ,kokosilnci cak I vjerski objekti I itd ali skoro nista od toga nije zato sto je neko povratnik ili ne.

ukratko

03.04.2018. 13:28

@Vili - Povratnik ili nepovratnik, kuća i imanje su njegovi i nema tu ko šta da traži, kamoli da obija i krade. Onaj ko je lopov, tog radno mjesto i ne interesuje, taj pljačka i krade gdje god stigne. Nije sve do političara, mnogo toga je do obraza, poštenja i kućnog vaspitanja.