ПОЛИТИЧАРИ су укинули војску, политичари могу и да је врате, закључак је расправе коју је покренула изјава председника Републике Српске Милорада Додика о могућности да РС поново има своје оружане снаге. Повод за овакву изјаву је најава из Брисела да Приштина треба да добије своју војску.

Војска Српске званично је укинута 1. јануара 2006. јер су Влада и НСРС прихватили систем реформе одбране БиХ и усвојили Уставни закон, којим се надлежности у подручју обране РС преносе на БиХ. Тим чином је од 1. јануара 2006. престао да буде на снази Закон о војсци РС и Министарство одбране и Војска РС су трајно укинути. Све ово је потврђено и у Парламенту БиХ српским гласовима.

За укидање ВРС гласали су како у Парламенту РС, тако и у Парламенту БиХ посланици из СДС, ПДП и СНСД. Потпис на одлуку НСРС о укидању Војске ставио је тадашњи председник РС Драган Чавић, а одлуку у Парламенту БиХ је потписао Никола Шпирић из СНДС.

Душан Стојичић, посланик СДС у сазиву НСРС 2002-2006, када су се ломила копља око Војске РС, каже, да. су сви кључни политички фактори тада али и сада били део тог процеса и исти су подржали реформу система одбране.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Додик прави Војску Српске?


Он даље каже да је цели тај период био период притисака из међународне заједнице на политичаре у Српској.

Пензионисани генерал Момир Зец, који је и обављао дужност начелника Генералштаба Војске РС, каже да су преговори са међународном заједницом све до те 2005. ишли у другом смеру.

Душан Стојичић

- Разговарало се да ентитетима остану војске на бази као што је Национална америчка гарда, а да се оснује и државна војска која би била за мировне мисије - прича генерал Зец.

Зец каже да је све ишло у овом смеру у преговорима до 2004. Након тога основане су оружане снаге БиХ, укинута је Војска РС.

- Да ли је било притисака тешко је рећи, али истина је да су сви политичари из Српске били укључени у укидање Војске РС - каже Зец.


ВОЈНЕ ЛОКАЦИЈЕ

ВЕЋ годинама у БиХ траје битка за 63 перспективне војне локације које је евидентирало Председништво БиХ на територији оба ентитета. Односно да се све укњижи на БиХ. У Српској се налазе 23 перспективне војне локације које користе Оружане снаге БиХ. То су локације попут касарне и полигона на Мањачи, касарни у Хан Пијеску, Калиновику, Билећи, као и касарна Козара у Бањалуци.