КАКО се приближавају октобарски избори у БиХ, тако и најјаче странке из Српске саопштавају имена кандидата за најважније функције. Највећа енигма су дефинитивно имена кандидата за председника Републике Српске како из СНСД тако и опозиције окупљене око Савеза за промене. Засад и СНСД и Савез за промене крију имена кандидата који на овој функцији треба да наследи Милорада Додика актуелног председник РС!

Како је "Новостима" потврђено од извора из СНСД, за функцију председника РС унутар ове странке још се воде преговори, али "Новости" сазнају у СНСД да су најближи председничкој кандидатури Никола Шпирић, посланик СНСД у Парламенту БиХ и потпредседник СНСД, Жељка Цвијановић премијерка РС и Средоје Новић делегат у Дому народа Парламента БиХ и члан Председништва СНСД!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЧОВИЋ О СПОРНОМ ЗАКОНОДАВСТВУ: Изборни закон до краја месеца

С друге стране, у Савезу за промене познато је да ће кандидате за функције српског члана Председништва БиХ и председника РС добити СДС и ПДП. Тако је ПДП већ обелоданио да ће њихов кандидат на предстојећим изборима бити Младен Иванић, почасни председник ПДП и актуелни српски члан Председништва БиХ.

У СДС још увек траје усаглашавање око имена кандидата ове странке. Извори "Новости" из СДС тврде да Вукота Говедарица, председник СДС, Мирко Шаровић, министар спољне трговине и спољних послова БиХ, и Мићо Мићић, градоначелник Бијељине, су имена која су остала у оптицају за кандидатуру ове странке на изборима.

- Вукота Говедарица и Мићо Мићић су ближе кандидатури за председника РС, док је Мирко Шаровић ближе кандидатури за српског члана Председништва БиХ - каже извор из СДС.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Додик: Бићу кандидат за члана Председништва БиХ

Даље извори из СДС тврде да ова странка прва бира и у коалиционом блоку и да ли ће именовати кандидата за председника РС или за српског члана Председништва БиХ.

- Када СДС одабере функцију, за другу ће кандидат опозиционог блока окупљеног око СзП бити Младен Иванић - кажу извори из СДС.

фото Независне

Званично у СДС и у СНСД закопчани су до грла око имена кандидата.

Вукота Говедарица, председник СДС, каже, за "Новости", да очекује крајем фебруара да органи странке одлуче о имену кандидата за предстојеће изборе.

- Једино вам могу рећи да ће СДС и ПДП имати кандидате. Сад о именима не желим да лицитирам, али у СДС су три имена у оптицају од којих ће један бити кандидат - истиче Говедарица.

Сташа Кошарац, члан Председништва СНСД, каже, за "Новости", да ова странка још није одлучила о имену кандидата за председника РС, али је већ познато да је кандидат СНСД за српског члана Председништва БиХ Милорад Додик.

- СНСД очекује велику победу на изборима и то на свим нивоима власти. Очекујемо након избора да СНСД однесе победе за појединачне кандидате али и да имамо десет посланика у Представничком дому Парламента БиХ који ће да штите дејтонски положај Републике Српске - поручио је Кошарац.


ПАТРИОТСКИ БЛОК

КОШАРАЦ је потврдио "Новостима" да ће се око СНСД формирати Патриотски блок пред предстојеће изборе, а који ће да окупи странке и невладине организације којима је за циљ заштита Републике Српске у дејтонским оквирима и да се спречи ерозија на државном нивоу, а која иде на штету Републике Српске.