НА узвишењу “Долине хероја” на Тјентишту, након одрона земље, ван опасности је монументални споменик, али је под знаком питања судбина “Спомен костурнице” у којој су похрањене кости 3.301 партизана, погинулих у Петој непријатељској офанзиви 1943. на обронцима Маглића, Зеленгоре, Волујака и кањона реке Сутјеске на Тјентишту.

- Поузданије информације о овом градитељском подухвату ћемо имати ако се пронађе пројектна документација, које

засада нема у поседу НП “Сутјеска”, али су у Одељењу за урбанизам Фоче обећали су да ће “прoчешљати“ сву архиву, стару око 50 година, не би ли нам олакшали пут ка санацији - каже, за “Новости”, Стеван Јовановић, директор Института за урбанизам и грађевинарство из Бањалуке.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Српски академик пронашао патент за санацију клизишта у Србији

По првој процени геолога, обављеној у недељу, дан након отварања клизишта, радови на санацији клизишта ће отпочети тек на пролеће, а сада ће се превентивно продубити одводни канали обронских вода око комплекса споменика “Битке на Сутјесци”.


КОСТУРНИЦА НИЈЕ БЕЗБЕДНА

СПОМЕНИК је урађен на чврстој подлози, а “Спомен-костурница”, која је сада удаљена од клизишта око 15 метара, није потпуно безбедна, јер се практично налази на рубу земљаног насипа - вештачког брда.