И мушкарци се удају!

Р. МИЛОВИЋ

понедељак, 22. 01. 2018. у 15:08

И мушкарци се удају!

Слобо са синовима Драганом и Тадијом / Фото Р. М.

Захваљујући придошлим зетовима, увећава се и питомо село Ресићи код Рудог

НА обронцима Ресићке варде изнад Рудог, некада мало село данас је захваљујући девојкама које се “жене” а не удају, постало једно од већих у општини Рудо. Уз Ристовиће који су ту староседеоци, село је порасло захваљујући зетовима из фамилија Ракић, Кашерић, Луковић, Бајић.

- За разлику од набројаних зетова који су се срећно “удали” у Ресиће, подигли су куће себи и својој мушкој деци која за разлику од родитеља овде у Ресиће доводе себи жене, мој предак из турског доба дошао је у Ресиће и узео женино презиме Ристовић. Исто је урадио и његов брат, а обојица су дошли из околине Никшића, из племена Ивановића.

Тиме су хтели да заметну траг неком хајдучком убиству у Никшићу, али променом презимена нису хтели да промене своју крсну славу, па сада њихови потомци, једини од Ристовића славе Јовандан, а остали Ристовићи Никољдан.

БРАЋА

РИСТОВИЋИ, староседеоци и дошли, у међувремену су постали и “браћа по бабиној линији”, захваљујући женама јер су у Ресиће почеле из других села да се удају и њихове рођаке у обе породице Ристовића.

- Како год да се окрене, Ресићи су порасли и расту, па смо тако Веселин и ја на Јовандан имали пуну кућу фамилије и комшија - каже Слобо, којем су у припреми славе помагали синови Драган и Тадија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

STOJAN. St.SRBIJA .

23.01.2018. 02:50

Kod nas u STARU SRBIJU ISPOD SARE kad MUSKARAC dode u dom SUPRUGINE RODITELJE kaze se dosao je DOMAZET a ne ZENESE ZENE ili jos gore UDAJU SE MUSKARCI,a kako se kaze kod vas u SUMADIJU .Kada BRACNI PAR usvoji dete to se kaze da su POSINILI DETE i to dete postane njihov SIN ili KERKA prihvata sve RODITELJSKE OBICAJE I TRADICIJE.I Tako su nasi CASNI PRETCI SACUVALI SVOJ KOREN I SVOJE SVETOSAVLJE.

Александар Бјелић Бар

26.12.2018. 10:13

Стојане, немој ти износити своје мишљење јавно као бога те молим, па видиш ли да си, не полуписмен, већ тотално неписмен, па немогуће да ниси тога свестан!