РЕПУБЛИКА Српска ће градити ауто-путеве и осталу путну инфраструктуру према својим стратешким документима, а не према неким декларацијама. Мислим да се непотребно дижу тензије о траси пута Сарајево-Београд. Република Српска има стратешка документа која регулишу ово питање, ту имамо трасе које планирамо да радимо до 2025. и до 2030. године - каже у интервјуу за "Новости" Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза РС.

- Три правца пута Сарајево - Београд је Република Српска дефинисала документима. Први је веза са Коридором 5Ц до Србије од Вукосавља преко Брчког и Бијељине, па до границе са Србијом. Други је брза цеста Источно Сарајево - Пале - Соколац - Рогатица до Вишеграда. Трећа рута је ауто-пут од Добоја преко Зворника за Лозницу у Србији. Ове руте су у плану да се раде. Све зависи од финансијских могућности, али дефинитивно ће се у наредном периоду сви путеви градити - каже министар Тринић.

ЖЕЛЕЗНИЦЕ РС - МИ смо први кренули у реструктурирање јавног предузећа у Српској. До 2021. године смањићемо број запослених за 1.000 у ЖРС. Сви радници ће бити испоштовани и заостаци према њима исплаћени. Светска банка је задовољна тиме како смо направили план реконструкције и све тече према плану Владе РС.

* Недавно је у Парламенту БиХ усвојена декларација коју је предложио Младен Босић о траси пута Сарајево - Београд.

- Декларација о путу Сарајево - Београд нема везе ни с једним стратешким документом, ни са интересима РС. То је неозбиљан документ, и то од људи који су против акциза, којима треба да се граде путеви.

* Хоће ли усвајање сета закона о акцизама помоћи изградњу путне мреже у Српској?

- Акцизе нам омогућавају да реализујемо наш план. Међународне финансијске институције, због усвајања акциза, могу да нам обезбеде и део финансијских средстава, јер имамо одакле да их враћамо. Инфраструктурни пројекти широм света се раде из кредитних средстава, па не видим зашто не би и код нас.

* Колико су озбиљне кинеске компаније по питању градње путне инфраструктуре у Српској?

- Кинеске компаније су веома заинтересоване за све пројекте изградње ауто-путева и путева кроз Српску. Кинеске компаније су огромне. Једна од њих која жели да ради ауто-путеве у Српској има 570.000 запослених и онда вам је јасно колико су моћни. Кинези су заинтересовани и за пут од Бањалуке према Млиништу и за ауто-пут Бањалука - Приједор - Нови Град и реконструкцију пруге. Интересује их и Коридор 5Ц, део од Вукосавља до Брчког, али и ауто-пут од Брчког до Бијељине. Све су то озбиљне инвестиције о којима разговарамо са кинеским инвеститорима, а с некима смо већ потписали меморандуме о сарадњи.

* Зашто већ није започета реализација пројекта са Кинезима?

- Проблем је што су разговори са кинеским компанијама ограничавајући, зато што имамо законску обавезу да распишемо јавни позив за извођача. Не можемо да фаворизујемо ниједну компанију. Могли бисмо кад бисмо имали међународни споразум о сарадњи између БиХ и Кине. Наше министарство је пре неколико дана упутило допис кинеској амбасади у Сарајеву да покрену иницијативу за потписивање међународног споразума између Кине и БиХ, који би омогућио да фаворизујемо кинеске компаније при одлучивању за инвеститоре, а с којима смо већ у поодмаклим разговорима.


НАМЕНСКА СРЕДСТВА

* Грађани сумњају да ће новац од акциза ићи за изградњу путева?

- То су наменска средства и неће ићи у буџетску потрошњу. Биће потпуно транспарентна и под контролом и међународних финансијских институција. Нормално је да ће бити оптерећење на цене због повећања цене горива, али опет ако желимо модерне путеве и да привлачимо инвеститоре и отварамо нова радна места, то је неминовно. Неће инвеститор доћи у нека беспућа без квалитетних путева. Једноставно морамо градити путеве, због доласка озбиљних компанија, и то је реалност. И са повећањем акциза гориво у БиХ ће гориво и даље бити најјефтиније у региону.