Дрина брише студентски кредит!

Р. МИЛОВИЋ

01. 12. 2017. у 07:19

Дрина брише студентски кредит!

НАСТАВА Учионица на Увцу

Репресивним мерама власт у Рудом кажњава своју децу на школовању у Прибоју. Ко првих пет разреда похађа у суседном граду, губи право на финансирање

ШКОЛАРЦИ са пребивалиштем у општини Рудо, а из пограничног појаса са Прибојем, узраста од првог до петог разреда основне школе, кад стасају за факултет, стипендију и кредит неће добити у Рудом, матичној општини, јер наставу нису похађали на Увцу, у Мокронозима и Миочу, већ у Прибоју.

Оваква одлука је донета пре три године у локалном парламенту, а примењује се на генерације ученика које су 2000. кренуле у школу у суседни погранични град Прибој, преко Дрине.

- Да није жалосно, било би смешно. Оваквом одлуком нису успели да одврате ниједно дете, ниједног родитеља од школовања у Прибоју. У Прибој из села Јелића шаљем четири кћеркице у Основну школу "Бранко Радичевић", а бар десет разлога имам за то - каже, за "Новости", Славенко Топаловић из села Јелића у општини Рудо. - У Прибоју ми за њих дају дечји додатак, бесплатне књиге и бесплатан превоз школским аутобусом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Директоре саслушавала полиција

- Иначе, у Рудом сам - додаје Топаловић, и као млад војник у Билећи, где ме затекао рат у БиХ, остао без посла. Исти случај је и са мојом супругом, родом из Крагујевца.

ПРЕВОЗ Из ђачког аутобуса

- И данас смо и она и ја без посла, баш као и породица Жарка Пјевчевића, чије троје деце иде са мојом у школу у Прибој. У Прибој, у модерну школу, савремено опремљену, са школском кухињом, фискултурном салом и кабинетским учионицама опремљеним рачунарима, иде 15 ђака из Јелића. Надамо се да ће ускоро пасти и ова власт у Рудом предвођена радикалима и СДС, а са њима и накарадна одлука о стипендијама. Ћераћемо се, па ком опанци, ком обојци - каже Топаловић.

ПРЕЛАЗ Граница БиХ и Србије

УСЛОВИ ШКОЛОВАЊА

НЕМОГУЋЕ је поређење учионице у Прибоју и руђанском Увцу, где смо на настави затекли Милицу Миковић и њеног учитеља Николу Кривокапића, који на Увац долази из родног Прибоја, а у комбинованом одељењу са два ученика другог, једног из трећег и два из четвртог разреда, проводи радни дан.

- Много деце са Увца иде у школу у Прибој. По мени, за то нема оправдања - сматра учитељ Никола.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)