ОВО ће бити још једна изгубљена битка Бакира Изетбеговића. Нису прошли његови покушаји да укине 9. јануар, да на силу спроведе попис који није дао праве резултате, нити процес против Србије за геноцид. И сада ће разумни део БиХ победити и неће се десити ништа што је штетно интересима Србије и Републике Српске.

Ту јасну поруку пренео је у среду Младен Иванић, српски члан Председништва БиХ, након састанка у Бањалуци са министрима и посланицима Парламента БиХ из Савеза за промене. Тај сусрет организован је поводом Изетбеговићеве изјаве да БиХ треба да призна независност Косова и да је спреман да ратом спречи независност Републике Српске.

Иванић је поновио да признавања Косова неће бити, док је СзП у институцијама БиХ:

- Имамо све инструменте да то зауставимо.

Српски члан Председништва БиХ је рекао и да је прошло време ратних сукоба и да и ратна галама апсолутно заслужује сваку осуду, указујући да је "интерес РС мир и стабилност".

Позив председника РС Милорада Додика да напусте заједничке институције након последњих изјава Бакира Изетбеговића, Иванић, каже, неће ни да коментарише:

- Наш одговор треба да буде обављање свог посла одговорно, смирено и чувајући интересе РС и нормалног дела БиХ. Не пада ми напамет да се повлачим из институција због изјава једног човека. То ћу да урадим само ако неко ван Устава донесе одлуку која је супротна интересима РС. Уколико би се Срби повукли из заједничких институција дали би превелик значај Изетбеговићу.

СУСРЕТ У БЕОГРАДУ КАО ТЕСТ
ПРЕДСЕДНИШТВО БиХ је прихватило позив да иде у посету Београду 6. и 7. децембра. Од те посете ће зависити крајњи резултат. Ако се оспори било какав разговор о граници, сасвим је јасно откуд прича о признавању Косова. Уколико буде спремности да се постигне договор о граници БиХ и Србије, све лоше последњих дана ће се анулирати. Мислим да нема храбрости међу бошњачким политичарима да уђу у разговоре са Србијом око границе и да онда скрећу пажњу на нешто друго - изјавио је Иванић.

Иванић је, ипак, најавио да ће разговарати са Додиком уколико дође до продубљивања кризе на државном нивоу.

И Мирко Шаровић, министар из СзП у Савету министара БиХ, каже да нема изласка из институција БиХ, јер је бољи одговор на ратно хушкачке и неодговорне изјаве Изетбеговића, останак у институцијама и порука да од признавања Косова нема ништа:

Из СзП су саопштили да је позив Додика и странака око СНСД да се напусте институције "кукавички чин", наводећи да не би постојао ниједан Србин који би могао да блокира доношење штетних одлука по РС, ако би Младен Иванић напустио Председништво БиХ.

Председник Српске Милорад Додик изјавио је да је одлука о непризнавању лажне државе Косово давно донета у РС и изразио задовољство што члан Председништва БиХ из Српске Младен Иванић тај став прати и поштује.

Додик је подсетио да је највећи притисак за признавање лажне државе Косово на БиХ био управо кад је Косово једнострано прогласило независност и да је тим огромним притисцима успешно одолео тадашњи српски члан Председништва БиХ Небојша Радмановић.

- Добро је кад је Иванић, кад већ није нико из СзП, осудио претње ратом које смо чули пре неки дан, само није добро да се понашамо као да је то рекао случајни пролазник на улици. Бакир Изетбеговић је члан Председништва и са те позиције је пре неки дан окренуо оружје пут Српске.

Бакир Изетбеговић

НЕМА БиХ БЕЗ СРБА

КОМЕНТАРИШУЋИ одбијање представника СзП да напусте заједничке институције БиХ и да дођу на консултације у Бањалуку, Додик је рекао да је прича о томе да се мора остати у институцијама БиХ да не би тамо неко нешто усвојио без Срба данас пала у воду и да су сви грађани Републике Српске могли да виде да их СзП обмањује.

- Посланици Представничког дома парламента БиХ из реда српског народа данас нису дошли на седницу и шта се десило? Да ли је тамо нешто усвојено без Срба? Није. Владајућа коалиција у Републици Српској није ништа друго ни тражила, него да сви заједно одговоримо на агресију из Сарајева и да им поручимо да нема БиХ без Срба - истакао је Додик.