Руководства општина и Домова здравља Прњавора и Дервенте одлучна су да очувају своја породилишта. Њима је ресорно министарство Владе РС поставило ултиматум - уколико до 1. фебруара породилишта не опреме операционом салом и стручним кадровима, следи катанац!

Судећи по закључцима са заједничког састанка у Прњавору, решење горућег проблема у ове две суседне општине је, барем наоко, једноставно. Не треба опремати операционе сале, јер, како кажу, за то ове две суседне општине немају пара, економске оправданости, али ни реалне потребе. Једноставно решење је измена новог пооштреног правилника министарства и из њега брисање наметнутог услова - постојање операционе сале.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Штрајк у школи најзад прекинут

- Упутићемо иницијативу Министарству здравља и социјалне заштите РС да измени правилник и одобри рад породилиштима у Дервенти и Прњавору, без операционих сала, као што је то било и до сада - саопштио је новинарима др Дарко Томаш, начелник прњаворске општине.

У Дервенти и Прњавору се позивају и на стогодишњу традицију својих породилишта која без престанка функционишу дан-данас.

- Анализирајући прописе и правилнике констатовали смо да је, заправо, једини проблем у правилнику министарства, за који захтевамо да буде измењен - категоричан је Томаш. - Истовремено, наше две локалне заједнице су спремне да обезбеде плате запосленима у породилишту.

Челни људи домова здравља у Прњавору и Дервенти, Свјетлана Малић и Мирко Шаран, истичу да су ово једина два ванболничка породилишта у РС, у којима се годишње изврши најмање по стотину порођаја.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Црнадак: БиХ неће ни разматрати одлуку о признању Косова

- Нелогично је да се бирократским методама затварају породилишта која добро функционишу. Без операционих сала, као што је то, уосталом, пракса и у земљама окружења. А, као и до сада, труднице са ризичном трудноћом слаћемо у болнице у Добоју и Бањалуци - кажу Малићева и Шаран.


ШАНСА У ИЗМЕНИ ЗАКОНА

МИНИСТАРСТВО здравља и социјалне заштите РС до сада је, под претњом забране даљег рада, у више наврата продужавало рок домовима здравља у Прњавору и Дервенти. Састанак у Прњавору је показао да ове две суседне општине немају илузију, тачније рачуницу да могу подићи операционе сале, са службама анестезије, трансфузије, интензивне неге и стручним кадром, као у болницама.

- Шансу видимо у текућој измени и новом закону о здравственој заштити у НС РС - оптимисти су у Прњавору и Дервенти.