ЈЕДАНАЕСТ милиона марака добијених од Србије биће утрошено на пројекте у градовима и општинама Српске, али и Федерације БиХ, где су Срби већинско становништво. Тако ће према договору 350.000 евра отићи у Дрвар, Грахово и Гламоч ће добити по 200.000 евра, Босанском Петровцу намењено је 100.000 и Крупи 50.000 евра - изјавио је Милорад Додик, председник РС, у уторак у Бањалуци, после састанка са градоначелницима и начелницима општина и градова у којима ће бити реализовани пројекти из донације Србије.


Прочитајте још: Поништени тендери за српске куће у Федерацији

Додик је додао да је Влада Србије ова средства пребацила на посебан рачун Владе РС.

- У неким општинама већ имају спремне пројекте и то раде, али овде су јасно постављене процедуре, предвиђене законима Српске, које морају да се поштују кад је реч о утрошку средстава - поручио је Додик.

Председник РС је нагласио да се пројекти морају завршити у целини, а да ће се за оне за које недостаје новца морати да нађу друга средства, јер је циљ да се новац употреби за незавршене објекте.


Прочитајте још: БЛ: Брига о ветеранима

- Они који спроведу тендер и потпишу уговор са извођачем радова могу одмах да повуку новац и крену у реализацију - навео је Додик.

Председник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић изјавио је да се пројекти, који ће бити финансирани средствима добијеним од Србије, у износу од 5,5 милиона евра, односе на изградњу обданишта, путне инфраструктуре, студентских домова, спортских дворана, тргова, као и на реконструкције пешачких мостова.


Прочитајте још: Протести "дрмају" власт

Он каже да је овај састанак градоначелницима и начелницима помогао у смислу да локалне заједнице, у случају да неки од пројеката не може да буде финансиран средствима добијеним од Србије, у наредној буџетској години планирају средства за њихову реализацију.

Начелник општине Дрвар Горан Броћета захвалио је председнику Српске што је у разговору са председником Србије Александром Вучићем обезбедио део средстава за општине у Федерацији БиХ, у којима у већини живе Срби.

- За четири општине са српском већином - Дрвар, Гламоч, Грахово и Босански Петровац - обезбеђено је око милион евра и та средства ће бити утрошена на најбољи могући начин, кроз реализацију инфраструктурних пројеката - навео је Броћета.Он је изразио наду да ће ова дугоочекивана помоћ бити од великог значаја за те локалне заједнице.

Влада Србије уплатила је раније 5,5 милиона евра, које је председник Србије Александар Вучић обећао као помоћ општинама у Српској, али и Федерацији БиХ у којима претежно живе Срби.


ПЕТНАЕСТ ТАЧАКА

ЉУБИША Ћосић, председник Савеза општина и градова Републике Српске, каже да су на састанку са председником, премијером и министром финансија РС упознати с 15 неопходних корака који се морају предузети како би ови пројекти били реализовани.