СРБИ који су се вратили на своја вековна огњишта на подручју Федерације БиХ након завршетка рата већ две деценије обесправљени су и препуштени сами себи. За обнову њихових порушених кућа, као и за изградњу нових нема новца из федералне владе. Најновији пример поништавања два тендера за изградњу више од 100 кућа за српске повратнике на подручју општина Гламоч, Дрвар и Босанско Грахово само је још један доказ у каквом положају су Срби у Федерацији БиХ - каже за "Новости" Миле Марчета, српски делегат у Дому народа Парламента Федерације БиХ и председник Завичајних социјалдемократа из Дрвара.

- Мислим да је срамота да се у Федерацији БиХ поништавају тендери за обнову српских кућа, а да у исто време РС улаже на стотине милиона марака у обнову порушене имовине Хрвата и Бошњака у РС. Осим тога, Влада Српске је издвојила и 4,2 милиона марака за обнову кућа српских повратника у Федерацију - истиче Марчета.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Слепа вајарка ствара срцем

Он додаје да ће на седници Парламента ФБиХ почетком октобра тражити одговоре од ресорног министарства, али и од Владе ФБиХ о срамотном односу према Србима у овом ентитету.

- Кад погледате подручје Дрвара, где има око 7.000 Срба, Гламоча са 4.000 српских глава и Грахова у који се вратило 2.000 Срба, видите да тамо нема ни асфалта који иде према српским селима, ни обнове порушених српских домаћинстава, ни домова здравља, ни посла за Србе. Онда вам је јасно како ми живимо у Федерацији - наводи Марчета.

Он подсећа да већ две деценије ради на повратку Срба у Федерацију, на њихова вековна огњишта, и да се одмах након рата вратио у Дрвар и започео са радом на повратку.

- Срби би се вратили у општине где су живели пре рата, али немају где да се врате. Куће су срушене, путева нема, а власт у Федерацији БиХ не жели ни да чује за Србе - истиче Марчета.

Због поништавања тендера за изградњу кућа Србима повратницима огорчени су и у удружењу "Старо село" из Гламоча, где кажу да је ово један од примера опструкције повратка у федералне локалне заједнице.

- Велике наде смо полагали у Регионални програм стамбеног збрињавања, у оквиру којег је у Гламочу до краја године требало да буде изграђено 50 кућа за повратнике. Међутим, како сада ствари стоје, од тога неће бити ништа - наводе у овом удружењу.

Срби у Удружењу "Старо село" питају се како је могуће да два тендера буду поништена.

- Средства за обнову кућа су донаторска, а не од федералног министарства. Нажалост, ово није спречило представнике Министарства да опструишу изградњу српских кућа - кажу у Удружењу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Помоћ из Француске

Начелник општине Гламоч Радован Марковић рекао је Срни да је добио обавештење из федералног Министарства за расељене и избегле да су поништени тендери.

- Да је било добре воље, куће би биле изграђене до краја године. Разочаран сам односом федералних власти - додао је Марковић.


ПОМОЋ ВЛАДЕ РС

РАДОВАН Марковић, начелник Гламоча, тврди да се овакве ствари дешавају и са другим пројектима које спроводи федерално министарство за расељене и избегле.

- Очигледно је да им није у интересу да се Срби врате у ФБиХ. Без помоћи Владе Републике Српске, Срби у овом ентитету би били у још тежој ситуацији - каже Марковић.

ВАЛИДНЕ ПОНУДЕ?

ПРОЈЕКТ менаџер Регионалног програма стамбеног збрињавања ФБиХ Сулејман Алијагић изјавио је за медије да су тендери поништени зато што није било довољно валидних понуда.

- Ово нема никакве везе са корисницима, већ са чињеницом да у тендерској процедури није било довољно валидних понуда. По закону о јавним набавкама морали смо да поништимо тендер и он ће бити поновљен идућих дана - појаснио је Алијагић и додао да му је жао, јер у овом случају највише испаштају корисници, који ће чекати неколико месеци дуже да добију своје куће. Алијагић је казао да је у Гламочу планирана изградња 47 објеката, у Грахову 17, а у Дрвару 25.